torsdag den 27. juni 2019

"Udstillet" af Nicole Boyle Rødtnes


Titel: Udstillet   Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Alvilda
Bogen er et anmeldereksemplar fra Alvilda

Vi følger Ida, der har været med i realityprogrammet Grænseløs, og nu overalt er kendt som ‘hende med hunden’. Hun har gjort noget dumt, som hun fortryder - og hun ville ønske, at hun aldrig havde meldt sig til programmet i første omgang.

Gennem Ida oplever vi de helt generelle problemer med at få en dagligdag til at fungere efter programmet, og de konsekvenser deltagelsen har fået, gør det hele meget værre. Som realitydeltager bliver man stemplet, hvilket tydeligt vises både i form af hadebeskeder og uforstående venner og familie. Bogen fremstiller ikke dog ikke karaktererne som den klassiske realitydeltager-stereotyp, men giver en forståelse for mennesket bag realitydeltageren og går behind-the-scenes med en nuanceret portrættering, hvoraf det fremgår, at de også bare er mennesker inde bag den facade, som vi alligevel ikke kan lade være med at dømme og elske at hade.

Olivers oplevelse er lidt en anden end Idas, da han ikke fortryder noget og efter hjemkomsten keder sig og bliver ved med at jagte det adrenalin-rush, det gav ham at være med i Grænseløs. Han vil rent faktisk gerne fortsætte dramaet og jagte mere omtale. Han er en drengerøv og måske lidt mere den typiske realitydeltager, end Ida er. Ligesom Ida har han dog også svært ved at finde jobs på grund af stigmatiseringen, men han bliver ved med at søge grænser at overskride. Han har et tomrum, som spændingen ved kendisstatussen kan udfylde for en kort stund.

Fortællingen er en fin blanding af deres liv efter programmet og flashbacks til episoder i selve programmet. Der er sket et eller andet, som har noget med både Ida og Oliver at gøre, og gradvist får vi som læsere flere oplysninger om, hvad der er foregået, og hvordan det har haft indflydelse på dem begge to på forskellige måder.

En interessant detalje er uddragene af kontrakter fra det fiktive program, som ifølge Nicole skulle være baseret på ægte reality-programkontrakter. Det er et tankevækkende indblik i den verden, der fylder så meget for nutidens ungdom. Det er på mange punkter også chokerende, hvad mennesker er villige til at gå med til for en smule berømmelse, og hvordan kontrakten binder dem længe efter deltagelsen og kan styre dele af deres liv, så det får langt større konsekvenser på sigt, hvor programmet nærmest stadig ejer dem.

Det er ekstremt, men inspireret af virkeligheden og skræmmende aktuelt med alle de programmer, der sendes for tiden. Det er et vigtigt emne at sætte fokus på, så unge, der eventuelt overvejer den slags, kan stille sig selv spørgsmålet, om det virkelig er det værd, at udstille sig selv på den måde, og om de er klar til de konsekvenser, der følger med. Gennem Ida og Oliver ser vi to forskellige sider, perspektiver og udfald af en realitydeltagelse, der på trods af kontrasten stadig har en del fællestræk.

Jeg kan især godt lide, at bogen gør op med ideen om, at bare fordi folk har været med i reality, så har de fortjent eller ligefrem selv bedt om folks fordømmelse og alt det dårlige, der følger med. For i virkeligheden siger det mere om, at dem, der sviner realitydeltagere til, er sørgelige individer, for uanset om man har været med i reality eller ej, fortjener man stadig at blive behandlet ordentligt.

Jeg blev virkelig fanget af historien samt karaktererne og blev opslugt af at finde ud af, hvad det var, der var sket i finalen i Grænseløs. Der bliver bygget meget spænding op i løbet af bogen, og man kan ikke lade være med at gætte og samtidig lidt frygte, hvad det end er, der bliver afsløret, som har smadret Idas liv fuldstændigt. Jeg endte med at læse bogen i ét stræk, og den var rigtig god og gav både ondt i maven samt masser af stof til eftertanke og kan bestemt anbefales.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar