tirsdag den 16. juli 2019

"Skyggen fra Nord (Grænsen til Trafallas #2)" af Julie M. Day


Titel: Skyggen fra Nord (Grænsen til Trafallas #2)   Forfatter: Julie M. Day   Udgivelsesår: 2018   Forlag: Forlaget Leatherbound
Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren

Dette er anden bog i Grænsen til Trafallas-serien. Første bog i serien har jeg anmeldt lige her, og den var en noget blandet læseoplevelse for mig, da der var mange ting, der fungerede rigtig godt, men desværre også nogle ting, som jeg ikke var så begejstret for - så derfor har jeg været meget spændt på at gå i gang med denne fortsættelse.

Grace vågner op på hospitalet i sin egen verden med hukommelsestab og tilsyneladende uden klare erindringer om sin tid i Trafallas. Hun ved kun, at hun har været forsvundet i et halvt år. Langsomt begynder glimt af minder og drømme at vende tilbage til hende, men hverken Betty eller André tror rigtigt, at hun er ved sine fulde fem.

Hun er blevet forvist fra Trafallas, fordi hun er til fare for alle, hvis hun bliver der. Hun er deprimeret, savner Zachos og de andre, og oveni dét, skal hun også håndtere journalister, som jagter hende i håb om at få hendes forsvindingshistorie.

Det eneste hun vil, er at vende tilbage til Trafallas, og hun forsøger at genfinde grænserne i skovene. Både Betty og André bekymrer sig om hende, mens hun selv bliver mere og mere bange for at glemme Trafallas og Zachos. Hun begynder at se Galio forfølge sig, men også andre fra Trafallas dukker op, og selvom det er kort, er det fint at se elverne i menneskenes verden, så det hele ikke kun foregår i den mere fantastiske verden.

I Trafallas tager tingene selvfølgelig for alvor fart igen - denne gang med fascinerende vinterlandskaber som kulisse, og beskrivelserne er endnu en gang utroligt smukke. Der er også nye farer og komplikationer, som skal overvindes, og Graces evner som drømmer får større betydning end nogensinde før.

Én af de ting, jeg ikke var så stor fan af i første bog, var karakterernes manglende dybde, og især forholdet mellem Grace og Zachos havde jeg det svært med. Det fik jeg det desværre ikke nemmere med i denne bog, hvilket naturligvis påvirker læseoplevelsen, da det fylder en stor del af historien - også selvom jeg virkelig prøvede at abstrahere fra det og fokusere på de ting, der trods alt fungerede rigtig fint for mig.

Det var nemlig de mere actionprægede passager, som jeg fandt stærkest, men når tempoet blev sat ned, følte jeg desværre indimellem lidt, at jeg tabte interessen eller incitamentet til at læse videre, indtil der så skete noget igen, der drev plottet frem og genskabte spændingen. Plottet, universet og magien er gennemført og kunne efter min mening sagtens have undværet kærlighedshistorien mellem Grace og Zachos – men det er naturligvis smag og behag.

Fortsættelsen er lige så velskrevet som første bog, og universet er stadig veludført og spændende at befinde sig i. Historien tog en overraskende drejning hen mod slutningen, som jeg absolut ikke havde set komme, og det modige valg samt uforudsigeligheden giver absolut pluspoint.

Jeg ville så gerne synes bedre om serien, men det er for stor en blanding mellem ting, der fungerer virkelig godt og ting, der fungerer mindre godt, så det er sådan en middel læseoplevelse med store udsving til begge sider, hvor nogle ting ligger til fem stjerner, mens andre trækker lidt ned. Derfor er det svært at bedømme som en helhed, og det er jo så individuelt, hvad man er til, så det jeg ikke bryder mig om, kan det være, at en anden elsker bogen for, og omvendt - så jeg vil opfordre til selv at læse og danne sin egen opfattelse af den.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar