tirsdag den 8. oktober 2019

"Det gyldne kompas 1" af Stéphane Melchior & Clément Oubrerie (efter Philip Pullmans roman)


Titel: Det gyldne kompas 1   Forfatter: Stéphane Melchior & Clément Oubrerie (Efter Philip Pullmans roman)   Udgivelsesår: 2019   Forlag: Cobolt
Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Cobolt

Dette er første del af graphic novel-udgaven af den første roman i fantasy-trilogien, Det gyldne kompas, som i alt kommer til at bestå af tre dele. Tegneserien er baseret på romanen af Philip Pullman, og manuskriptet er skrevet af Stéphane Melchior, mens den er tegnet af Clément Oubrerie samt farvelagt af Clément Oubrerie og Philippe Bruno.

Vi følger Lyra og hendes daimon Pan på deres jagt efter sandheden om, hvad det er, der foregår med Støv, alethiometeret, de forsvindende børn og hele den politiske situation i den verden, hun lever i, som ligner vores, men alligevel er markant anderledes. Og ikke mindst er der spørgsmålet om, hvem hun kan stole på, når hun bliver hvirvlet ind i det hele og pludselig befinder sig i fare som en vigtig brik i hele puslespillet takket være hendes familiære ophav.

Illustrationerne er utroligt detaljerede og viser alt fra bylandskaber med flot arkitektur til storslået natursceneri, og derimellem ser vi maskiner, mennesker og dyr samt endda udtryksfulde følelser hos karaktererne, som er gengivet på en forenklet men dog realistisk måde, der ikke fuldstændigt ligner klassisk tegneseriestil i sit udtryk, men alligevel ikke er helt så langt fra. Det vidner om en unik og gennemført stil, som passer rigtig godt til historien og skaber den helt rette stemning - ikke mindst takket være farvepaletten, som er holdt i passende toner.

For mig er det et gensyn med historien, da jeg allerede har læst de originale romaner og set en filmversion. Dette nye format klæder fortællingen virkelig godt og er en kærkommen tilføjelse til samlingen. Selvom historien for mig var velkendt, var det en helt ny oplevelse at læse den som tegneserie, og det må man som fan af serien ikke snyde sig selv for.

Det gyldne kompas er en klassiker indenfor sin genre, og dette er en rigtig god måde at forny den på og samtidig en ideel mulighed for nye læsere til at stifte bekendtskab med historien på - især for folk, der normalt ikke er til tykke bøger, eller måske ikke er gamle nok til selv at læse dem endnu. Jeg tænker, at især billederne, der akkompagnerer teksten, er en fin bonus at kunne kigge på ved højtlæsning og dermed åbner historien sig for en ny generation af læsere, som kan forelske sig lige så meget i universet og karaktererne, som så mange læsere før dem.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar