fredag den 4. oktober 2019

"Ivalu" af Morten Dürr og Lars Horneman


Titel: Ivalu   Forfatter: Morten Dürr   Illustrator: Lars Horneman   Udgivelsesår: 2019   Forlag: Cobolt
Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Cobolt

Ivalu er en meget rørende og hjerteskærende graphic novel om Pipaluk, der leder efter sin forsvundne søster, Ivalu, som er løbet hjemmefra.

Der er en helt særlig stemning over de flotte og meget enkle, blåtonede illustrationer af det smukke, grønlandske landskab, som handlingen udspiller sig i med de karakteristiske huse og landsbyer samt den barske natur med hav, halvt smeltet sne, isbjerge og dyr. Især den sorte ravn, der er i bevægelse, mens alt andet synes at stå stille, er bemærkelsesværdig.

Vi får også et indblik i den grønlandske kultur, for det er en helt særlig dag, hvor børnene skal være fine i tøjet og have deres nationaldragter på, fordi dronningen kommer på besøg. Alt er dog ikke så fint, som det skal virke på overfladen. Lejligheden er fyldt med flasker, hvilket er noget af det første, man bemærker, og som giver en klump i maven.

Der er ikke meget tekst, og det der er, virker meget stærkt, men det er i høj grad billederne, der taler for sig selv og siger mere end tusind ord. Bogen er meget kort og hurtigt læst, men den rammer hårdt. Det er en virkelig barsk og frygtelig historie om familie og et monster i natten, som er tættere på, end de kunne have forestillet sig.

Det er dog ikke kun trist – der er også flash backs til gladere tider, hvor de to søstre leger, og man kan mærke det stærke bånd mellem dem. Pipaluk følger den sorte fugl på jagt efter Ivalu til steder, som de har fælles minder fra, og sandheden gør virkelig ondt, selvom jeg næsten havde gættet mig til udfaldet.

Alt i alt er Ivalu en rigtig fin og anbefalelsesværdig bog om et meget tabubelagt og svært emne. Samtidig er den vigtig og skiller sig ud - det er absolut en lille bog, som frembringer store følelser, så vær forberedt på at fælde en tåre eller to.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar