mandag den 7. oktober 2019

"Nøkkens jul (Troldeliv #11)" af Sissel Bøe & Peter Madsen


Titel: Nøkkens jul (Troldeliv #11)   Forfatter: Sissel Bøe & Peter Madsen   Udgivelsesår: 2019   Forlag: Alvilda
Bogen er et anmeldereksemplar fra Alvilda

Jeg læste Troldeliv julekalenderbogen sidste år op mod årets absolut bedste højtid, så Nøkkens jul er et glædeligt gensyn med Paja og Pajko. Troldeliv er et utroligt hyggeligt univers for både børn og voksne, og dette er blot én i en lang række bøger i serien om troldene. Selvom Nøkkens jul teknisk set skulle være bog nummer 11 i Troldeliv-serien, så vil jeg mene, at den absolut kan stå selv og læses uafhængigt at de andre Troldeliv-bøger.

I denne fortælling kommer Nisse Nik på besøg i troldehøjen og hjælper dem alle med at blive klar til jul. Men noget slemt sker, da de skal hente julelaksen - nettet er nemlig hullet og tomt. De mistænker straks Nøkken for at stå bag, og nogle af troldene kaster sten efter ham, mens der spredes rygter i skoven om, hvad han har gjort. Der bliver talt rigtig grimt om ham, ja nærmest pisket en stemning op, som der så ofte gør i den slags situationer, hvor alle vender sig mod en syndebuk. Men Paja tror ikke på, at Nøkken kun er ond, så hende og Pajko tager afsted for at løse mysteriet.

Bogen sætter fokus på at forsøge at se godheden i alle og lade tvivlen komme folk til gode. At lade være med at dømme for hurtigt og give folk en chance, for de ender nemlig oftest med at overraske én. Det er et rigtigt fint budskab, som er rigtig meget i julens ånd, om at man skal behandle alle ordentligt og dele juleglæden med dem, der er ensomme eller udstødte. Det vises tydeligt, hvor meget det betyder ikke at blive glemt eller forbigået, og hvor vigtigt det er at føle sig velkommen og som en del af fællesskabet.

Illustrationerne er virkelig flotte, detaljerede, farverige og gennemførte, og de passer rigtig godt til historien. Det er også meget brugbart med et illustreret persongalleri i starten af bogen, som gennemgår alle karaktererne og deres særlige kendetegn, så man ved, hvem der er hvem.

Vinterlandskaberne udendørs og den varme atmosfære indendørs sætter den helt rette stemning. Nisse Niks og lygtemændenes vrøvlesnak er sjovt, og det samme gør sig gældende for troldenes spilopper og unoder.

Den er let at læse, både selv og som højtlæsning, hvilket den vil være perfekt til enten op mod jul som et afbræk fra decembers travle stunder eller som fælleshygge i de dovne juledage. Uanset hvornår du læser den, er du garanteret at komme i den herligste julestemning og blive helt varm om hjertet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar