onsdag den 2. september 2015

"Hvad hjertet ved" af Jessi Kirby


Titel: Hvad hjertet ved   Forfatter: Jessi Kirby   Udgivelsesår: 2015   Forlag: Carlsen
Læst som e-bog
Jeg har fået tilsendt Jessi Kirbys ”Hvad hjertet ved” som anmeldereksemplar af LOVEBOOKS.Efter at have mistet sin kæreste Trent i en frygtelig ulykke, har Quinn svært ved at komme tilbage til livet. Hun har isoleret sig fra omverdenen, kun interesseret i at komme i kontakt med de mennesker, som har modtaget Trents organer. Frustrationen over ikke at høre fra modtageren af Trents hjerte driver hende til, helt egoistisk, at bryde alle regler og selv opsøge ham. Da hun møder Colton har hun svært ved at give slip på ham, og han virker også til at have brug for hende. De har en særlig forbindelse, som hun spekulerer på, måske kan have noget med Trents hjerte at gøre. Colton ved dog ikke hvem hun er, eller hvad hun har været igennem, og en ond cirkel af hemmeligheder og løgne starter for Quinn.

Mødet giver dog dem begge en ny start, og et håb om normalitet og en lysere fremtid. De fortier deres problemer og lever i nuet for en stund. Trents død blev Coltons nye chance i livet, og Colton har nogle gange svært ved at skulle bære det ansvar, og folk har svært ved at forstå, at kampen ikke er slut, bare fordi han har fået et nyt hjerte. Man ser hans side, og hvor hårdt det er for ham, selvom han er den ”heldige.” Han føler også skyld.

Quinn forsøger at gøre Trents død meningsfuld, selvom det aldrig vil kunne hele såret. At finde modtagerne af Trents organer, er en måde, hvorpå hun desperat holder fast i de sidste dele af ham, og ikke vil give slip. Så længe dele af ham stadig er levende, er det som om, han stadig er der, og hun kan ikke komme videre. Hun føler skyld over at være ved at komme videre med Colton, og samtidig over ikke at være ærlig overfor ham. Quinn viser tydeligt de irrationelle måder man reagerer på, hvordan man egentlig gør det sværere for sig selv og straffer sig selv for at komme videre.

Gennem hele bogen venter man i næsten uudholdelig spænding på, at det uundgåelige skal ske: på konfrontationen når hun fortæller ham sandheden. Man føler med hende, selvom det er hendes eget selvskabte rod, for man kan ikke gemme sig fra sandheden for evigt.

Kirby beskriver sorgen, og alt hvad der hører med, så levende og ægte. Der bliver ikke pyntet på noget, og man bliver som læser konfronteret med den barske realitet. Som skarp kontrast til de mere alvorlige aspekter i bogen, er den søde, spirende kærlighedshistorie mellem Quinn og Colton.

Bogen er en påmindelse om, hvor vigtigt det er, at tage stilling til organdonation, og samtidig hvor vigtigt det er, at sætte pris på livet og leve det, på trods af tab og sorg. Livet er skrøbeligt, og selv ikke unge er udødelige. Der er ingen garanti. Der er så mange ting, som vi ikke har kontrol over, og det eneste vi kan gøre, er at acceptere det, og få det bedste ud af det, vi har.

Det er en utrolig rørende, gribende, og hjerteskærende læseoplevelse, som er svær at slippe. Mest af alt handler den om at miste kærligheden og finde den igen, med et fantastisk budskab om at sætte pris på de små ting i livet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar