onsdag den 9. marts 2016

"Som ulve er færrest og får er flest" af Palle Vibe


Titel: Som ulve er færrest og får er flest   Forfatter: Palle Vibe   Udgivelsesår: 2015   Forlag: Peewit

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren

Bogen har undertitlen ”- en rask indføring i det vanskelige parfårhold” og er illustreret af Mine Neumann.

Det er en fin lille bog, med virkelig flotte illustrationer, som passer rigtig godt til bogens indhold.
Bogen handler om forhold mellem mænd og kvinder, og alle de mere eller mindre komiske situationer og misforståelser der kan opstå. 

Der er masser af fantasifulde ordspil og leg med ordene ulv og får. Alle menneskelige vaner og særheder kan åbenbart omskrives til at gøre sig gældende og være relevante med et twist af ulv og får, hvilket var imponerende opfindsomt og gav et par gode grin undervejs.

Ulvene repræsenterer hankøn og fårene hunkøn, og historien starter helt fra Lille Ulv og Lille Lam i skolen skal lære at tackle det modsatte køn, og slutter af ved ægteskab og børn. Der forekommer mange klichéer omhandlende de traditionelle kønsopfattelser, som fx kvinder som smukke og forfængelige, og mænd som dem der jager og beskytter, kvinder som shoppe- og sminkegale, mens mænd hellere bare vil ligge på sofaen eller grille. Det bliver indimellem meget stereotypt, men det er jo også ofte dét, som gør satire underholdende, fordi vi alle sammen kender nogen, som det passer på eller levende kan forestille os det, som bliver beskrevet.

Det er et nyt twist på den klassiske opfattelse af, at mænd og kvinder (eller her, ulve og får) er vidt forskellige og ikke altid forstår hinanden. Det er dog alt sammen noget, man har hørt før. Om det så er pakket ind i ulve- og fåremetaforer gør det ikke mere originalt. Det er dog stadig underholdende.

Bogen skal læses med henblik på, at den er skrevet for sjov. Jeg er sikker på, at flere feminister ville få kaffen galt i halsen over de stereotype kønsrollefremstillinger den præsenterer, men hvis man pakker dén indstilling lidt væk, er bogen et morsomt indslag, og selvfølgelig kan man nikke genkendende til flere af de ting og situationer der bliver beskrevet, om end den ér meget generaliserende.


Bogen er med sine lidt over 50 sider hurtigt læst og ganske hyggelig og underholdende satire.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar