onsdag den 4. maj 2016

"Eksperimentet" af Catrine Tollström


Titel: Eksperimentet   Forfatter: Catrine Tollström   Udgivelsesår: 2016 (org. 2015)   Forlag: HarperCollins Nordic
Bogen er et anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic

Bagsideteksten beskriver bogen som ”En moderne Fluernes Herre,” hvilket straks fangede min interesse, og på en måde giver den simple sætning bogen en hel del at leve op til! Jeg havde derfor ret høje forventninger til denne psykologiske thriller, hvilket jeg synes, at den til dels levede op til.

Bogen handler om et reality show, optaget på en øde ø, som går frygteligt galt. Forbindelsen til omverdenen forsvinder, folk opfører sig sært og da en af dem bliver skudt og en anden forsvinder sporløst, går det for alvor op for dem, at noget er helt galt. TV-holdet og realitydeltagerne må sammen forsøge at finde ud af, hvad det er, der foregår på øen.

Man får et interessant indblik i arbejdet bag kameraet og kulisserne på reality-TV, og hvordan sådan en produktion egentlig foregår. I starten oplever vi for det meste alt gennem Åses øjne, men efterhånden skifter fortællervinklen mere og mere til de andre personer, så vi også får kendskab til nogle af deres tanker og følelser, hvilket styrker det psykologiske aspekt.

Forfatteren er uddannet indenfor psykologi, så basen er virkelig lagt for en historie med interessante karakterer og nuanceret adfærd. Det er dog indimellem som om, at karaktererne bliver mere psykologiske profiler end rigtige mennesker – der mangler på en måde noget personlighed, nogle handlinger og følelser, som ikke er taget direkte ud af en psykologibog. Hver karakter følger fra starten en forudbestemt bane, som opbygges yderligere i løbet af bogen og som de på intet tidspunkt viger fra. Personerne bliver på en måde forudsigelige, og med bare en lille smule kendskab til psykologi, bliver man ikke sønderligt overrasket over, hvordan de agerer og tænker, hvilket er ærgerligt, for hensigten med bogen har sandsynligvis været en chokeffekt, som desværre udebliver i kraft af karakterernes forudsigelighed. Dermed ikke sagt, at plottet er forudsigeligt - der er masser af wow-momenter i handlingen og twists, som er umulige at forudse.

Man kan hele tiden fornemme uhyggen og paranoiaen, der langsomt spreder sig, efterhånden som flere og flere mystiske og skræmmende hændelser sker. Ingen ved hvem de kan stole på, eller hvem der i virkeligheden er i stand til at slå ihjel. Historien er både nervepirrende og spændende.

Bogen er på mange punkter en kritik af reality-TV og selfie-kulturen, den evige jagt på lykke, anerkendelse og berømmelse. Men også så meget mere. Bogen stiller nogle virkelig interessante spørgsmålstegn ved vores måde at leve på, og sætter rigtig mange tanker i gang om velfærd, lykke og medmenneskelighed, hvad man tager for givet, vigtigheden af at sætte pris på de små ting, at være til stede i nuet, osv.


Der er rigtig mange interessante aspekter i bogen, og den er også ganske underholdende, og især anbefalelsesværdig, hvis man har bare en lille smule interesse for psykologi.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar