mandag den 27. juni 2016

"Tara og magtens segl" af Isa Lemvigh Clausen


Titel: Tara og magtens segl   Forfatter: Isa Lemvigh Clausen   Udgivelsesår: 2015   Forlag: Forlaget mellemgaard
Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget mellemgaard

Dette er en børnebog, men kan også sagtens læses af unge eller voksne med barnlige sjæle.

Bogen handler om 13-årige Tara, som hele sit liv har været slave hos de barbariske bratanere. Hun er vokset op med brutalitet og fangenskab, men har formået at bevare en ukuelig drøm om frihed. Da hendes plejemor Kira pludselig dør, beslutter Tara sig for, at tiden nu endelig er inde til at flygte, og begynder derfor at lægge planer. Ganske snedigt lykkes det hende at komme væk fra de modbydelige bratanere, men hun er nødt til at lade sin veninde Misti blive tilbage og først hente hende senere, når det er blevet sikkert.

Handlingen udspiller sig i et middelalderunivers med en smule fantasy elementer ind over. Det er en spændende og til tider barsk fortælling om venskab, flugt, mod og overlevelse. Om chancen for at få et bedre liv, og at leve i tryghed og frihed. På den måde er den meget enkel og ligetil, men det er samtidig hjerteskærende at høre om, hvordan Tara og de andre slaver bliver behandlet af bratanerne.

Historien er både spændende og hyggelig at læse. Der sker en masse, og der gik ikke længe, før jeg var opslugt af fortællingen. Tara er både klog og modig, men indimellem får hun sig rodet ud i nogle knapt så heldige ting. Hun har hjertet på rette sted, og er en god, hjælpsom og handlekraftig pige, som ikke er bange for at arbejde eller tage svære beslutninger.

Taras flugt sender hende ud på en farefuld færd, hvor hun møder både venner og fjender, krigere og ulve. Hændelser derefter giver håb om en bedre fremtid, ikke kun for Tara, men for hele landet, og Tara kommer til at spille en vigtig rolle i et kompliceret politisk spil.  Det er hurtigt tydeligt, at Taras flugt ikke kun får betydning for hende selv, men også for resten af den undertrykte befolkning.

Selvom den er bygget op som en klassisk børnebog, så er tematikkerne i den noget tungere ende, som jeg faktisk tror, at man får mest ud af at læse som voksen. Jeg vil mene, at den er ret ideel som højtlæsning for ældre børn, da den i så fald giver anledning til at tale om de ting, der sker i bogen, så både børn og voksne kan forstå og reflektere over det.


Det er bestemt en anbefalelsesværdig historie, og jeg glæder mig til at læse videre i serien.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar