fredag den 17. juni 2016

"Ulykkernes tid" af Moïra Fowley-Doyle


Titel: Ulykkernes tid (org. The Accident Season)   Forfatter: Moïra Fowley-Doyle   Udgivelsesår:2016 (org. 2015)   Forlag: Nyt Nordisk Forlag
Bogen er et anmeldereksemplar fra Nyt Nordisk Forlag

Ulykkernes tid er en bog, som jeg har glædet mig rigtig meget til at læse. Den lyder så spændende og mystisk, og den skuffer bestemt ikke!

Bogen handler om Cara, hendes søster Alice, deres tidligere stedbror Sam og veninden Bea. Og Elsie, som på mystisk vis er med på alle Caras billeder. En måned hvert år, altid på samme tidspunkt, indtræffer ulykkernes tid. Af uforklarlige årsager kommer Cara og hendes familie til skade ved både små og store ulykker, og moderen forsøger forgæves at overbeskytte dem.

Hvor kliché det end lyder, så er det sådan en bog, hvor det er bedst at have så lidt kendskab til den som muligt, inden man læser den, så man virkelig kan lade sig omslutte og opsluge af den mystiske stemning og uvisheden.

Sideløbende med mystikken omhandler bogen helt klassiske ungdomstematikker som skole, familie, at finde et sted at passe ind når man er anderledes, og den første kærlighed, men også sorg, angst og bekymring. Især kærlighedsdelen er virkelig fin og skrøbelig. På mange punkter føler de alle sammen ting, som de ikke er sikre på, at de burde føle, men som de ikke kan undertrykke.

Bogen er fyldt med hemmeligheder, tarotkort, drømmefangere og uforklarlige hændelser. ’Mystisk’ er det bedst dækkende ord til at beskrive bogen. Den er mystisk på den bedst mulige måde. Sproget og handlingen er stemningsfuld, poetisk og metaforisk. Det er en ungdomsbog der, som så mange andre, omhandler tunge emner, men som alligevel gør det på en unik, stilfærdig og original måde.

Det meste af bogen igennem sad jeg i åndeløs spænding og kunne ikke slippe historien. Jeg var nødt til at vide hvad der ville ske, hvad det hele handlede om, hvordan tingene hang sammen. Jeg havde en del teorier undervejs, men det er umuligt helt at vide, hvad man skal forvente. Man får aldrig et endegyldigt svar, men alligevel nok til, at det på en mystisk måde alt sammen giver meningen. Det helt store spørgsmål er dog stadig, om ulykkernes tid er virkelig, eller blot en lang række tilfældigheder. En mørk hemmelighed, som har været gemt væk alt for længe, ligger bag det hele, og udforsker grænsen mellem ulykke og tragedie, og skaber en forunderlig og sælsom atmosfære.


Uvisheden får en til at læse febrilsk videre. Det er en læseoplevelse, som er meget svær at beskrive. I virkeligheden skal der nok ikke siges ret meget om den, derimod skal den opleves. Det er den slags bog man ikke slipper, selvom den er færdiglæst, men som højst sandsynligt vil spøge i sindet længe efter. Den var smuk og barsk på samme tid, men virkelig fantastisk og anbefalelsesværdig. Den var slet ikke som jeg havde regnet med, men overraskede mig virkelig positivt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar