fredag den 15. juli 2016

"Aziru 1: Skæbnekniven" og "Aziru 2: Den hornede gud" af Sussi Bech og Ingo Milton


Titel: Aziru 1: Skæbnekniven, og Aziru 2: Den hornede gud   Forfattere: Sussi Bech (illustrator) og Ingo Milton   Udgivelsesår: 2016   Forlag: Forlaget Eudor
Bøgerne er anmeldereksemplarer fra Forlaget Eudor

Historien om Aziru har tidligere været bragt som føljeton i Weekendavisens børnetillæg FAKTISK, men er nu blevet samlet i disse to fine bøger. De er henvendt til børn og unge, og foregår i oldtidens Levanten, som er nutidens Mellemøsten.

Da Azirus onkel en dag bliver uvenner med Azirus far, forærer han ham en magisk kniv. Da skatmesteren pludselig bliver forgiftet, flygter Aziru, da en tilfældig misforståelse gør, at han bliver mistænkt for at stå bag. Hans onkel sætter ham på et skib, som pludselig sejler, og mere eller mindre ufrivilligt går Azirus drøm om at blive sømand i opfyldelse. Livet til søs er dog ikke altid nemt, og der er meget, der må gøres, for at han kan fortjene sin plads på skibet. Han viser sig dog at være mere nyttig end han ser ud til, og på sin færd får han både nye venner og fjender. Hvor bog et meget af tiden foregår til søs med sømænd og pirater, foregår bog to noget af tiden på Kreta og omhandler blandt andet den mytologiske Minotaurus, hvilket er virkelig spændende, og magien får en større plads i denne bog. Desuden introduceres pigen Sinuji, som er et rigtigt godt modstykke til Aziru.

Der er både eventyr, spænding og action, og Azirus eventyrlyst skinner gennem bøgernes sider. Det er desuden et lærerigt historisk indblik i livet i oldtiden, samt levemåder og skikke på den tid. Bag i bøgerne er der nogle sider med fakta og oplysninger omkring tiden og området historien foregår i, hvilket er rigtigt interessant.

Illustrationerne af Sussi Bech komplimenterer historien perfekt, og viser forskellige scenarier fra historiens handling på en levende, stemningsfyldt og farverig måde. De får historien til at minde om en tegneserie i stilen, men med lidt mere tekst.

Jeg er nok ikke helt i målgruppen, men for de 10-14-årige, som bøgerne henvender sig til, er det et storslået eventyr med utroligt flotte illustrationer. Jeg forestiller mig i hvert fald, at jeg ville have elsket bøgerne, da jeg var i den alder. Det er dog stadig en rigtig god historie, også for voksne, og bøgerne egner sig derfor lige så godt til højtlæsning, som til læsning på egen hånd.

Der er læseprøver på Forlaget Eudors hjemmeside her og her, hvor bøgerne også kan købes.


Snart kan mit interview med forfatterne Sussi Bech og Ingo Milton læses her på bloggen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar