mandag den 4. juli 2016

"Joe, en helt almindelig mand" af Jon Teckman


Titel: Joe, en helt almindelig mand (org. Ordinary Joe)   Forfatter: Jon Teckman   Udgivelsesår: 2016 (org. 2015)   Forlag: HarperCollins Nordic
Bogen er et anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic

Joe er, som titlen antyder, en helt almindelig mand. Lige indtil han møder superstjernen Olivia Finch. Han arbejder som revisor i filmbranchen, og får derigennem nogle ret glamourøse og ikke-almindelige oplevelser på filmset og til premierer og filmfester. Hjemme i England har han sin familie, med kone og to børn, men flere gange om året rejser han til USA i forbindelse med sit arbejde. Det er på en af disse ture, at alt for alvor går galt for ham, og han ender med ikke længere at være helt så almindelig…

Olivia Finch er Hollywoods helt store kvindelige navn. Joe møder hende til en stor filmfest i New York, og ender ganske overraskende med at gå i seng med hende. Han har det forfærdeligt med det bagefter, og det er både underholdende og pinefuldt at følge med i, hvordan han forsøger at redde sig ud af situationen.

Det gamle ordsprog om, at man skal ”passe på med, hvad man ønsker sig, for det kan ske at gå i opfyldelse”, gør sig i den grad gældende her. De fleste menneskers drøm om at være sammen med en filmstjerne er blevet til Joes værste mareridt. Man sidder hele vejen igennem og bider negle ved tanken om, hvornår og hvordan han bliver afsløret og hele korthuset vælter. På trods af, at alt rodet er selvforskyldt, kan man indimellem ikke lade være med at have lidt ondt af Joe, for han er virkelig uheldig og uduelig. Det kommer der virkelig mange underholdende og tåkrummende episoder ud af. 

Forfatteren skriver godt, og der er rigtig mange sjove formuleringer, som fik mig til at grine undervejs.
Bogen er samtidig et glimrende eksempel på, hvordan ens handlinger ikke kun har konsekvenser for én selv, men i skræmmende grad også for folk omkring én. Ved at gå i seng med Olivia Finch starter Joe en domino-effekt af katastrofer og misforståelser, som kunne have været undgået, hvis han blot havde været ærlig fra start, hvilket må siges, at være bogens moralske element.


Jeg vil næsten beskrive historien som en slags chick-lit med en mandlig hovedperson, med alle de forviklinger og skæve personligheder der hører til. Det er samme slags humor og uheldighed der præger handlingen, og den er rigtig sjov og underholdende at læse. Samtidig er den tilpas let til, at den ville være perfekt som sommerlæsning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar