mandag den 30. januar 2017

"Tir-Nâzrals Arving" af Mads Schack-Lindhardt


Titel: Tir-Nâzrals Arving (Stjernekrønikerne #1)   Forfatter: Mads Schack-Lindhardt   Udgivelsesår: 2016   Forlag: Forlaget mellemgaard

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren

Bogen starter helt klassisk ud, som så mange andre fantasy historier, med at teenagedrengen Sebastian flytter ind i et gammelt hus. Stedet gemmer på en hemmelighed, og der begynder at ske sære og uforklarlige ting, da han møder den mystiske nabokone Martha. Hendes hus er fyldt med bøger, som forandrer sig hele tiden. Teksten forsvinder fra siderne for så at dukke op på ny. Sebastians nysgerrighed får ham selvfølgelig indblandet i mysteriet, da han får forvildet sig ind i en eventyrlig verden, Tir-Nâzral, fyldt med specielle væsner og magi, men måske er det ikke helt tilfældigt? Gradvist kommer han i hvert fald til at spille en større og større rolle i bestræbelserne på at få rettet op på det, som er galt med Tir-Nâzral.

Dette vender naturligvis fuldstændig op og ned på Sebastians liv og hans opfattelse af verden. På denne måde er det ikke en specielt original historie, men selvfølgelig en logisk og nem tilgang til at få gang i handlingen og præsenteret alle de nye, ukendte elementer for både læseren og Sebastian. Bogen er eventyrlig og mystisk fra første kapitel, med en lovende og stemningsfuld start, som giver lyst til at læse videre og finde ud af mere om den verden, som gradvist bygges op. Umiddelbart virker bogens præmis som enhver bogelskers drømmescenarie: En verden hvor hver bog er en separat virkelighed; hvor hvert eneste univers og væsen udsprunget af en forfatters fantasi og beskrevet i bøger bliver virkeligt, så snart det er nedskrevet. I Tir-Nâzral er der portaler til alle fiktive verdener der nogensinde er skrevet om, dog er forfattere uvidende om det de skaber, både på godt og ondt; de ved ikke, at det bliver til virkelighed eller at de har evnen til at ændre i de verdener de har skabt. Samtidig understreges også vigtigheden af at historier bliver læst og ikke glemt, for så dør de, og deres verdener og karakterer med dem. Langt hen ad vejen virker det som en bog om kærligheden til bøger og læsningens magi. Jeg synes dog desværre aldrig rigtigt at idéen med bøgerne og deres rolle kommer til sin ret, men det kan jo være at dette bliver videreudviklet i de næste bøger i serien. Det håber jeg lidt, for idéen er god og har potentiale til virkelig at blive interessant. Første halvdel af bogen var bedre end sidste halvdel, hvor tingene pludselig går lidt for stærkt og jeg godt kunne savne en mere sammenhængende forklaring.

Gennem bogen er der masser af hyggelige og velkendte litterære referencer til bl.a. Narnia, Harry Potter og Ringenes Herre. Bogen blander alle disse med vores verden i Tir-Nâzral. Der lånes måske lidt rigeligt fra andre litterære verdener, elementer og personer, men det giver for det meste mening i sammenhængen alligevel. I det mindste skaber forfatteren også sin egen originale verden, som omslutter alle de verdener han låner andetsteds, så det fungerer i det store hele.

Man får en klassisk fantasyhistorie med en rejse som omdrejningspunkt, kampscener og magi. Der sker noget nyt hele tiden, og nye væsner og historier bliver løbende introduceret, så man keder sig på intet tidspunkt, for bogen er både spændende, fængende og underholdende. Jeg kan godt lide at selvom det er en kompliceret verden, er forklaringerne holdt enkle og ligetil. Sproget er let og flydende, uden unødvendige beskrivelser eller detaljer der fylder. Som nævnt halter det dog lidt hen mod slutningen, hvor det næsten bliver en tand for enkelt. Bogens historie føles sådan set afsluttet, så jeg er spændt på hvad næste bog i serien kommer til at byde på. På trods af nogle små mangler hist og her, synes jeg at det er en ganske solid start på en fantasyserie, som jeg glæder mig til at læse videre i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar