mandag den 27. februar 2017

"Hidden Figures" af Margot Lee Shetterly


Titel: Hidden Figures   Forfatter: Margot Lee Shetterly   Udgivelsesår: 2017   Forlag: HarperCollins Nordic

Bogen er et anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic

Jeg var så heldig at være inviteret til forpremiere på filmen Hidden Figures af HarperCollins Nordic tilbage i januar, hvilket jeg skrev om her. Ved samme lejlighed modtog jeg et eksemplar af bogen, som jeg har glædet mig virkelig meget til at læse, da filmen naturligvis er mere overfladisk, men absolut giver en lyst til at vide meget mere om kvindernes kamp for ligestilling og retfærdighed.

Bogen følger kvinderne Dorothy Vaughan, Mary Jackson, Katherine Johnson og Christine Darden. Forfatteren Margot Lee Shetterly voksede op i Virginia, hvor historien foregår og kendte faktisk flere af kvinderne personligt. Bogen er en non-fiction fortælling og sand historie baseret på imponerende, omfattende research og arkiv-arbejde. Den er skrevet med det formål at blotlægge kvindernes oversete historie, som på trods af at den først kommer frem i lyset nu, er vigtig at fortælle. Den er både inspirerende, gribende og rørende. Selvom det er historisk og non-fiction, føles det på grund af den maleriske og indlevende skrivestil oftest som at læse en roman, så man skal ikke lade sig skræmme af tanken om en tør historiebog. Den går bag om historiske facts til det menneskelige og virkelige og man bliver ikke kun grebet af kampen for retfærdighed, men også kvindernes personlige historier. 

Bogens hovedpersoner er afroamerikanske kvinder, som arbejder som menneskelige computere og laver vigtige udregninger for NASA’s rumprogram. Men på trods af deres indflydelsesrige og afgørende arbejde, bliver de stadig behandlet som andenrangsborgere på grund af deres køn og ikke mindst race. De kæmper for ligestilling, ikke så explicit og udfarende som selve borgerrettighedsbevægelsen gjorde det, men på deres egen, mere stilfærdigt trodsige måde. De fremskridt disse kvinder opnåede har været vigtige for eftertiden, i højere grad end man måske tror og tager for givet. Derfor er det så vigtigt at disse Hidden Figures nu kommer frem, især i lyset af det der sker i USA lige nu, hvor uro og usikkerhed igen vinder frem, og hvor man kan blive helt bekymret for, om de fremskridt som bl.a. disse kvinder kæmpede for, er i risiko for at blive rullet tilbage.

Bogen sætter fokus på både kønsproblematik og raceproblematik, men også så meget mere end det. Den handler samtidig om kærlighed og venskab, retfærdighed, raceadskillelse, anden verdenskrig, den kolde krig og rumkapløbet mellem USA og Soviet, NASA’s rumfartsprogram i slutningen af 1950erne og starten af 1960erne, borgerrettighedsbevægelsen og meget mere. Historien starter allerede i 1940erne og kommer dermed rigtig godt rundt om rigtig mange forskellige aspekter af USA's historie på denne tid, som har haft en kæmpe indflydelse på at forme verden til det sted vi lever nu. Der er virkelig meget historie i bogen, men det er vigtigt for at forstå baggrunden for kvindernes kamp og paradokset i, at et land grundlagt på ”life, liberty and the pursuit of happiness” og hvor ”all men are created equal” i så mange år har behandlet folk som andenrangsborgere baseret på race og ladet kvinder stå i skyggen af mænd. Langt fra alle problemer er løst i dag, men som Margot Lee Shetterley selv kommer ind på, så giver hendes historiske gennemgang vigtigst af alt en forståelse af nutidens problematikker: ”På samme måde som øer, isolerede steder med en rig og unik biodiversitet, har relevans for økosystemer overalt i verden, så kan studiet af tilsyneladende isolerede eller oversete mennesker og begivenheder fra fortiden afsløre uventede forbindelser til og indsigt i det moderne samfund.” Derfor er denne historie så vigtig at fortælle.

Hidden Figures er en usædvanlig blanding af en biografisk historiebog, som nærmest er udformet som en roman. Jeg fandt den enormt interessant, men jeg har på fornemmelsen, at hvis jeg ikke i forvejen havde interesseret mig for amerikansk historie og kultur, ville jeg måske have fundet bogen langsommelig eller have haft svært ved at følge med i alle de detaljerede historiske referencer. Så mange forskellige personer og begivenheder bliver nævnt i forbifarten, og fortællingen er utroligt detaljeret – alt er med og bliver udførligt forklaret, selv teknik, matematiske formler og aerodynamisk videnskab. Det bliver dermed en imponerende grundig gennemgang af stort set alle aspekter af kvindernes liv og USA's historie i årerne fra 1940erne til 1960erne. Jeg tror dog, at de fleste vil blive lige så grebet af kvindernes historie, som jeg var. Bogen kræver fordybelse, men det fortjener den bestemt også. Læs bogen uanset om du har set filmen eller ej, det betyder heller ikke så meget hvilken rækkefølge du gør det i, bare du sørger for at opleve begge.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar