torsdag den 25. maj 2017

"Fortæl mig tre ting" af Julie Buxbaum


Titel: Fortæl mig tre ting (org. Tell Me Three Things)  Forfatter: Julie Buxbaum   Udgivelsesår: 2017 (org. 2016)   Forlag: Turbine

Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine

Jessies liv er vendt op og ned. Hun har mistet sin mor, hendes far har fundet en ny kone, som de flytter ind hos i Los Angeles, som i sig selv virker som en helt anden verden i forhold til Chicago, som Jessie er vant til. Her er alt anderledes og overfladisk, og Jessie føler slet ikke at hun passer ind. Hun er en outsider, stille og i starten meget ensom, da hun slet ikke kan finde sin plads på den nye high school, hvor skolens populæreste pige udser hende som mobbeoffer.

En dag får Jessie en anonym mail fra Somebody/Nobody, som går på hendes high school. Han har set hende, men hun får ikke at vide hvem han er. Han tilbyder at være en slags social vejleder, der kan hjælpe hende igennem high school tiden. Der virker dog til at være en særlig kemi mellem dem og de begynder at udveksle flere og flere emails og chatbeskeder, hvori de betror sig til hinanden. Jessie er genert og har nemmere ved at formulere sig på skrift, hvilket er derfor forholdet til Somebody/Nobody fungerer så godt. Jeg er vild med deres samtaler, deres inderste tanker om alt og ingenting, som er så ærlige og på en måde giver så god mening.

I den virkelig verden finder Jessie også hurtigt venner. Hun savner sin bedste veninde Scarlet i Chicago, men finder støtte i Dri og Agnes. Fyrene Liam, Ethan og Caleb viser på hver deres måde interesse for Jessie, og så er der selvfølgelig Somebody/Nobody. Bøger og bogglæde er også vigtige elementer, da Jessie får job i en boghandel og en del af skolearbejdet omhandler en opgave om T. S. Eliots Ødemarken, som kommer til at fylde en del.

Alle de typiske teenage high school elementer er til stede i bogen, men den er alligevel unik. Bogen giver et fint indblik i ungdomskultur, sociale medier, tanker om at leve op til skønhedsidealer, usikkerheder, mobning, at føle sig udenfor og ikke god nok, hvilket stort set alle teenagere kan nikke genkendende til. Sproget er ungt og ligefremt, intet bliver pakket ind og det er livets realiteter der behandles. Ikke nok med at Jessie skal leve med sorgen over sin mor, skal hun pludselig også være en del af en ny familie, som ikke fungerer. Som om teenageårene ikke er svære nok i sig selv, med usikkerhed og identitetskrise, gennemlever hun flere andre former for kriser sideløbende, med tab og sorg, og den kæmpe omvæltning det er at flytte så langt væk fra alt det velkendte og få livet rykket op mod rode. Men måske er denne forandring lige hvad Jessie har brug for, for at komme videre og begynde at leve livet igen. Hun er virkelig sej og trodser gang på gang sin usikkerhed, siger fra og tager sagen i egen hånd. Det er inspirerende hvordan hun vender situationen, men på mange punkter kommer tingene også indimellem lidt let til hende, hvis man da kan tale om det hos en der lige har mistet sin mor. Hun bliver endda forelsket og får så småt opbygget et nyt liv med nye relationer som faktisk kommer til at betyde noget.

Hele mysteriet om hvem Somebody/Nobody er, og hvordan hun skal opklare det, er virkelig spændende, selvom det også bliver lidt forudsigeligt. Jeg regnede tidligt ud hvordan tingene hang sammen med Somebody/Nobody, men bogen formår alligevel at så tvivl lige til det sidste.


Bogen har en rigtig fin balance mellem at være sjov, hjerteskærende, romantisk og spændende. Det er på den ene side en simpel og sød feelgood YA, som på den anden side også tager mere alvorlige emner op. Den er meget typisk for genren, men den gjorde det rigtig godt og var endda også rørende og tankevækkende på den helt rigtige måde uden at være belærende. Jeg kunne virkelig godt lide den!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar