mandag den 22. maj 2017

"Lady Midnight" af Cassandra Clare


Titel: Lady Midnight (Mørkets Magi #1)   Forfatter: Cassandra Clare   Udgivelsesår: 2017 (org. 2016)   Forlag: Gyldendal

Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Jeg har tidligere læst og været virkelig begejstret for Cassandra Clares øvrige Skyggejæger-serier, Mortal Instruments og Infernal Devices. Jeg var derfor meget spændt på denne nye serie i samme univers, og den skuffede bestemt ikke!

Handlingen foregår fem år efter afslutningen i Mortal Instruments, og vi følger nu Emma Carstairs og Julian Blackthorn og hans søskende på Instituttet i Los Angeles. De har alle mistet deres forældre, tilsyneladende i Den Mørke Krig, men for Emma er der noget der ikke helt hænger sammen, og hun gør derfor alt hvad hun kan for at opklare og hævne mordet på sine forældre. Samtidig truer en mystisk kult Los Angeles og efterlader lig med runer på, som er magen til dem, der var skrevet på Emmas forældre fem år tidligere og det hele ser ud til at have en forbindelse. For at få svar på mysteriet om hendes forældres død opsøger hun de lig der er begyndt at dukke op i byen, dræbt på samme måde som hendes forældre. Også feerne, som ellers er udstødte og forbudte at omgåes, er ramt af mystiske mord og for at opklare det hele har Emma og resten af Los Angeles Instituttet ikke andet valg end at bryde reglerne, gå imod Klanens love og samarbejde med feerne. Det er den velkendte problematik med raceadskillelse, ’os-mod-dem,’ mistroiskhed og had mod en hel race på grund af noget, der er sket i fortiden. Politisk er det mange af de velkendte og universelle spørgsmål der stilles, og derfor rammer det plet. Karaktererne bliver gentagne ganget stillet overfor dilemmaet om hvorvidt man skal følge loven blindt, selv når den er meningsløs og uretfærdig, eller om man skal følge sit hjerte.

Emma er rebelsk og stiller spørgsmålstegn ved love og regler. Hun er virkelig badass, handlekraftig og selvstændig og en virkelig stærk karakter. Hendes parabatai Julian må hun ifølge Klanens love ikke have et romantisk forhold til, men lur mig om ikke der lægges op til et forbudt kærlighedsdrama. Både hende og Julian er mærkede af sorg og har en del uforløste traumer fra krigen og har stort set kun hinanden at støtte sig til. Emma, Julian, Cristina og Mark har alle hemmeligheder og ting at slås med hver for sig, hvilket gør historien utroligt interessant. Alligevel arbejder de utrætteligt sammen for at løse det overordnede mysterium.

Bogen er fyldt med action, mystik, eventyr, magi, kampscener og rappe replikker med sarkastisk humor. Den er både mørk og dyster og virkelig spændende. Kort sagt får man alt det, der normalt kendetegner Cassandra Clares Skyggejæger univers, og det er fantastisk.

Det var ikke med min gode vilje at jeg indimellem var nødt til at lægge bogen fra mig til fordel for specialet. Jeg nød at være tilbage i dette fantastiske, gennemførte univers. Lady Midnight er starten på en selvstændig trilogi og kan derfor sagtens læses uafhængigt af de to andre serier i samme univers uden at ødelægge oplevelsen. Det er dog bestemt ingen ulempe at have læst både Mortal Instruments og Infernal Devices i forvejen, for en del af personerne er tilbage i mindre roller, og der er en del referencer, som det er ærgerligt at gå glip af, samtidig med at noget af handlingen i de foregående bøger uundgåeligt vil blive spoilet ved at læse Lady Midnight først.

Lady Midnight er en fantastisk start på trilogien og jeg glæder mig virkelig meget til næste bog! Det er altså en virkelig spændende historie, som bestemt kan anbefales både til fans der allerede elsker universet, men også til nye læsere, der skal stifte bekendtskab med Skyggejæger universet for første gang.


Efter jeg fik bogen tilsendt til anmeldelse har Gyldendal valgt at udskyde udgivelsen for at rette korrekturfejl. Selvom fejlene unægteligt var til stede, var de dog lette at læse henover og havde ikke betydning for handlingen eller læseoplevelsen som sådan, og det var stadig en virkelig god læseoplevelse. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar