mandag den 21. august 2017

"Drageland" af Ry Kristensen


Anmeldereksemplar
Titel: Drageland   Forfatter: Ry Kristensen   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Forlaget mellemgaard

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget mellemgaard

Drageland er en dansk fantasy historie fyldt med klassiske fantasy elementer som magi, orker, dværge, elvere, konger, krigere og storslåede slag. Desværre er der virkelig mange punkter, hvorpå den ikke fungerer.

Kong Hakon står på tærsklen til krig mod sin bror, som forsøger at overtage magten og tronen. Det er den velkendte kamp mod det gode og det onde. Der er spænding fra første side, men der sker næsten for meget til, at man rigtigt kan orientere sig i starten. Det går dog en lille smule bedre med fødslen af kong Hakons tvillinger, Asmir og Arinella, hvorefter man har et lidt klarere billede af, hvilken retning historien går i. Hvilket den så alligevel ikke helt gør. Hakon og hans hær drager i krig, og det er de efterfølgende slag, som bogen følger i detaljer. De strategiske krigsdiskutioner er indimellem rigeligt lange, men der er også mange actionscener. Disse er dog også indimellem for lange, og jeg fristes til at sige at ”less is more” ville have været et godt råd til forfatteren.

Dragerytterne ville jeg gerne have set mere til, især i starten af bogen, hvor der går længe, før de bliver introduceret. Bogen ville muligvis have fungeret bedre, hvis fokus fra start havde centreret sig om dragerne og hvis de som titlen antyder, havde været det historiens hovedfokus lå på og man havde holdt sig til deres synsvinkel, frem for alle de mærkværdige sidespor, der drejes ud på. Forhistorien er godt opbygget, og det virker umiddelbart som et spændende univers med smukke beskrivelser og en livlig fantasi, hvor det er tydeligt, at inspirationen kommer fra de helt klassiske fantasyfortællinger og universer. Det virker umiddelbart gennemført og indeholder masser af detaljer og historie, som er fascinerende. Desværre hører man stort set ikke mere til det efter det første kapitel, hvilket virkelig er en skam, for det kunne have taget bogen til et helt andet niveau at gøre endnu mere ud af det, som tegnede så godt.

Karaktererne havde jeg svært ved at forbinde mig med, da de virker ret upersonlige, og desuden var der alt for mange skiftende synsvinkler, som gjorde, at jeg desværre aldrig helt blev opslugt af historien.

Sprogligt er det en velskrevet bog, på trods af tydelige korrekturfejl og mangler hist og her, samt lidt med tegnsætningen. Handlingsmæssigt mangler den også en skrappere redigering. Den er lidt langtrukken. I starten har den potentiale til at blive spændende og underholdende, men det falder desværre til jorden. Den mangler en rød tråd og et klart hovedplot undervejs. Der mistes for hurtigt retning og køres ud på de fornævnte sidespor med forskellige kampe og angreb, som i bund og grund er ét langt voldsorgie med forskellige typer ofre, i en uendelig række beskrivelser af kamp, blod, død og ødelæggelse. Det føltes ofte som om at jeg læste og læste uden rigtigt at komme videre i historien, hvilket gjorde, at bogen på trods af sine knap 270 sider desværre blev lidt en kamp i sig selv at komme igennem, simpelthen fordi den ikke fangede mig.


Sidste kapitel er ellers godt, og indeholder samme stemning og potentiale som første kapitel. Det lægger lidt op til en efterfølger, men jeg er meget i tvivl om, hvorvidt jeg har lyst til at læse videre. Hvis det fortsætter i samme stil som størstedelen af denne bog, springer jeg nok over, for det er altså desværre ikke nok, at det kun er første og sidste kapitel, der fungerer optimalt. Med et par skrappe redigeringsrunder tror jeg godt, at bogen kunne komme til at fungere, for forfatteren kan godt skrive, men mangler nok bare nogle lidt klarere retningslinjer og rammer for, hvor historien skal bevæge sig hen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar