torsdag den 26. oktober 2017

"Caraval" af Stephanie Garber


Anmeldereksemplar
Titel: Caraval   Forfatter: Stephanie Garber   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Turbine
Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine

Scarlett og hendes søster Tella bor på en af de erobrede øer med deres onde, tyranniske og magtsyge far, som er guvernør på øen og styrer både den og sine døtre med hård hånd. Scarlett har i flere år skrevet til Caraval-mesteren Legend og bedt ham om at rejse til deres ø med Caraval, da hun brændende ønsker at opleve det. En dag får hun endelig svar med en invitation til at komme og deltage i Caraval på Legends egen ø. Sømanden Julian hjælper Scarlett og Tella afsted. Han er selv hemmelighedsfuld og kan de mon overhovedet stole på ham? Scarlett bliver hurtigt tiltrukket af den gådefulde Julian, hvilket leder til en fantastisk, men ikke helt problemfri, kærlighedshistorie.

Scarlett står overfor et arrangeret ægteskab med en mand, der blot går under navnet greven, som hun aldrig har mødt. Hun ser det som sin eneste mulighed for at slippe væk fra øen Trisda, hvor hun altid har boet. Hun og søsteren er meget tætte og vil gøre alt for at beskytte hinanden, først mod farens grusomheder og sidenhen på rejsen mod Caraval. Idet Scarlett når til Caravel med Julian er Tella dog forsvundet og Scarlett har kun de spor at gå efter, som Legend lægger ud til hende.

Caraval er et spil hvori vinderen får et ønske opfyldt. Det hele er meget mystisk, sælsomt og dragende. Men selvfølgelig har spillet en pris, intet er gratis, og som Scarlett bittert erfarer, er der en hage ved alt.

Det er en smuk bog, både i forhold til skrivestil og det visuelle, da den er udstyret med smukke grafiske detaljer på siderne, som passer perfekt til historien. Den er oplagt til eskapisme, da det er sådan en historie, man bliver opslugt af fra starten og kan mærke med det samme, at man vil synes godt om. Hele stemningen og mystikken, karaktererne og deres indbyrdes forhold tegner godt og skuffer bestemt ikke.

Det er en fortælling om to undertrykte søstres jagt på lykke, eventyr, magi og et bedre liv. Det sagnomspundne, magiske Caraval, som deres bedstemor fortalte historier om, danner rammen om det storslåede eventyr de er draget ud på. Samtidig er der mystikken omkring deres forsvundne mor. Det er en dramatisk verden af magi, legender og kunstnere, som er forunderlig og fortryllende.

Den er blevet sammenlignet med The Night Circus, hvilket jeg til dels er enig i. Den magiske, sælsomme og mystiske stemning og konkurrenceaspektet er langt hen ad vejen sammenligneligt, men i en YA version, hvilket bestemt ikke gør det ringere. Filmrettighederne er allerede solgt, og det er virkelig en bog, hvor man undervejs kan fornemme, hvor godt den også vil gøre sig som film.


Hovedtemaerne er drømme, mareridt, magi, og ikke mindst illusioner – hvad er virkeligt og hvad er fantasi? Det hele piftes op af overdådige kjoler, hemmeligheder og extravagance. Den er virkelig stemningsfuld og mørk, men sært fascinerende og nervepirrende. Der er nemlig så mange twists og uforudsigelige retninger, at man bliver overrasket gang på gang. Slutningen er vanvittig, efterlader en med åben mund, og jeg glæder mig helt vildt til fortsættelsen.

4 kommentarer:

 1. Åh, den er bare så god! Jeg glæder mig også helt vildt til fortsættelsen :-)

  SvarSlet
 2. Dejligt at du også er vild med den! :) Ja, det kan næsten ikke gå hurtigt nok med fortsættelsen!

  SvarSlet
 3. Nu må jeg vist snart få læst denne bog, sådan som alle snakke om den. ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er du nødt til - den er simpelthen så god! :)

   Slet