tirsdag den 10. oktober 2017

"Kongens lænker" af Victoria Aveyard


Anmeldereksemplar
Titel: Kongens lænker (Rød dronning #3)   Forfatter: Victoria Aveyard   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Kongens lænker er tredje bog i Rød dronning serien, som hurtigt er blevet en af mine yndlingsserier. Hvis du endnu ikke har læst de to første bøger (som jeg har anmeldt her og her) så læs dem inden du læser denne anmeldelse for at undgå spoilers.

Mare ofrede sig i slutningen af Sværd af glas, og holdes nu fanget af Kong Maven, som bliver ved med at sprede sine løgne og sin ondskab ud i kongeriget til Sølverne. Den Højrøde Garde fortsætter sit oprør og forsøger at udtænke en flugtplan til Mare. Mavens ondskab når helt nye højder, og splittelsen truer med at ende i borgerkrig.

Der er politiske spil, magtkampe og intriger i vanlig stil. Historien er både kompliceret og kompleks, der er mange personer, både nye og velkendte, slægter, tilhørsforhold, skiftende alliancer og fjendskaber at holde styr på, men Aveyard gør det overskueligt at navigere rundt i det detaljerige og gennemførte univers, hun har skabt.

Som altid er bogen ekstremt velskrevet. I de to foregående bøger har det udelukkende været Mare, som fortalte historien, men nu er der endnu en fortæller, Cameron, så vi stadig er med hos Den Højrøde Garde og ved, hvad der foregår hos dem, mens Mare er taget til fange hos Sølverhoffet. Det tog lige lidt tid at vænne sig til den nye stemme, men det er interessant med nye perspektiver på deres fortsatte kamp for retfærdighed, og jeg nød skiftene mellem handlingen hos Mare ved hoffet og hos Cameron ved modstandsbevægelsen. Mare og Cameron minder overraskende meget om hinanden af sind, de er begge stærke, oprørske og kæmper for dem de elsker og for retfærdighed. Der hersker den samme splittelse mellem egoistiske bevæggrunde og hvad der må ofres for den større sag og det fælles bedste. Længere inde i bogen slutter endnu en spændende og uventet fortællerstemme sig til, som jeg håber, at vi hører meget mere til i den næste bog.

Hovedpersonerne er enormt nuancerede og det er umuligt at forudse deres næste træk eller følelser, hvilket gør bogen ekstra spændende, og det er umuligt at regne ud, hvem der er på hvilken side, da det kan skifte på et splitsekund. ’Alle kan forråde alle’ har været mottoet i de to foregående bøger, og det må siges at fortsætte i denne. Ingen er hundrede procent gode eller onde, selvom nogle kommer tættere på end andre. Det er ikke en sort/hvid verden, hvor de gode bekæmper det onde, men nærmere en verden, hvor man kun kan håbe på at det mindste af to onder vil forsøge at erobre magten og gøre verden bedre for sine egne. Det handler i bund og grund om at acceptere, at en bedre verden må skabes med visheden om, at den aldrig kan blive perfekt. På den måde er bogen meget realistisk i sine ideologier.


Denne tredje bog er en smule længere end de to foregående, og føles i høj grad også sådan. Den er ikke decideret langtrukken og langt fra kedelig, men langt hen ad vejen er det den samme handling ud fra den samme skabelon, hvor et skridt frem afbrydes af forræderi, som sender hovedpersonerne to skridt tilbage, så man føler ikke hele tiden den store fremdrift i historien. På den anden side bidrager det til forståelsen af karakterernes frustrationer og relationen til dem, og der gøres til gengæld meget ud af karaktertræk og psykologiske profiler. Det er ikke en bog man lige flyver igennem, på trods af masser af spænding og drama, men jeg var stadig virkelig fanget af historien og universet, og glæder mig meget til næste bog i serien.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar