onsdag den 25. oktober 2017

"Skildpadder hele vejen ned" af John Green


Anmeldereksemplar
Titel: Skildpadder hele vejen ned   Forfatter: John Green   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Høst & Søn
Bogen er et anmeldereksemplar fra Høst & Søn

Jeg har været enormt spændt på at læse Skildpadder hele vejen ned, da det er John Greens første bog i næsten seks år siden En flænge i himlen. Jeg har været glad for alle hans øvrige bøger, og denne skuffer heldigvis ikke.

Aza har angst og tvangstanker og forsvinder ofte ind i sit eget hoved, hvor hun fanges i tankespiraler og glemmer verden omkring sig. Hun har for flere år tilbage mistet sin far, og været på lejr for børn der har mistet en forælder. Her mødte hun milliardærsønnen Davis, som har mistet sin mor. Da Davis’ milliardærfar pludselig forsvinder, startes der debat i offentligheden og udloves en dusør for at finde ham, og Aza og hendes veninde Daisy sætter sig for at løse mysteriet, hvorved Aza genoptager kontakten til Davis og bliver forelsket.

John Green skildrer verden som vi kender den, men får alligevel vendt fuldstændig op og ned på ens opfattelse af den. Han fanger alle de små ting, man måske ikke normalt ville have opfanget, og de tanker han har gjort sig om dem er bare så rigtige og relaterbare, så man sidder ofte tilbage med en følelse af at han har formået at ramme en tanke eller følelse man ikke selv var bevidst om, at man havde. Det har han et helt særligt talent for. De små særheder, som udgør folks kendetegn og personlighed har han et skarpt øje for, han ser sine karakterer helt rent og klart. Det er altid lidt skæve karakterer, som man ikke kan andet end holde af, og Aza, Daisy og Davis er ingen undtagelse.

Bogen handler i høj grad om identitet. Karaktererne har hver især så meget personlighed, de er unikke, og deres tanker og særheder er opfindsomme, elskelige, lærerige og morsomme. Det hele bliver lidt nørdet og småfilosofisk på den helt rigtige måde, og der er så mange perfekte og indsigtsfulde betragtninger, der indfanger verden, specielle tanker og følelser, der kommer til udtryk i enkelte sætninger. Den er smukt skrevet og der er flere nye yndlingspassager og citater end jeg kan tælle. Man lærer altid noget nyt, når man læser en John Green bog – enten om meget afgrænsede, nørdede områder man ikke anede fandtes, som fx tuataraen og mikrober i denne, eller mere bredt om mennesker og livet i sin helhed, og det er noget af det, jeg holder mest af ved John Green.

Især måden han skildrer psykisk sygdom på er som sædvanligt fænomenal. Azas angst og de tanker hun gør sig om det er spot on. Selvom det er et alvorligt emne, behandles det intelligent og med en finurlig humor og livskloge metaforer. Mysteriet om den forsvundne milliardær tilføjer også et helt nyt aspekt til historien, idet han lader hovedpersonerne være en slags amatørdetektiver.

Med sine kun godt 280 sider er det en forholdsvis kort bog, men John Green når at fortælle så meget på de få sider. Tingene går måske indimellem lidt rigeligt stærkt og usandsynligt til, men det gør ikke så meget, for på de fleste punkter er den skræmmende realistisk. Den måde han beskriver Azas angst og tvangstanker føles så virkelig, at jeg næsten selv kunne mærke dem trigge både fysisk og psykisk, og giver en følelse af at have fået en unik indsigt og forståelse for netop angst og tvangstanker.


Skildpadder hele vejen ned er endnu en virkelig god John Green bog, som er helt klassisk ham. Gåden om Alaska er stadig min klare favorit, men denne stryger direkte op i en top tre over hans bøger og kan varmt anbefales.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar