onsdag den 11. oktober 2017

"Under ensomme stjerner" af Kate Ling


Anmeldereksemplar
Titel: Under ensomme stjerner   Forfatter: Kate Ling   Udgivelsesår: 2017 (org. 2016)   Forlag: Gads Forlag
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gads Forlag

Under ensomme stjerner er første bog i en trilogi om hovedpersonen Serens liv som teenager på en flere hundrede år lang rummission. Det eneste liv hun kender til, er livet på rumskibet Ventura, hvor hun er født og vil komme til at tilbringe resten af livet under fuldstændigt kontrollerede forhold. Hun har ikke selv valgt det liv, men har på den anden side heller aldrig prøvet andet, så det er imponerende, at hun i den grad gør oprør mod det, som alle ombord tager for givet. Pludselig er det ikke længere nok for hende, hun vil have frihed og mere end det begrænsede liv hun lever.

Hele hendes verden udgøres af rumskibet og dets godt 2000 passagerer. Det er forudbestemt hvem hun skal giftes og have børn med, for at sikre den bedst mulige genetiske sammensætning og videreførelse af menneskeheden, hvor kærlighed ikke er en faktor overhovedet. Som 16-årig får hun at vide, hvem hun er tvunget til at leve sammen med resten af livet, og det er mildest talt et chok for hende.

Hun er stemplet som skør og mentalt ustabil, fordi hun stiller spørgsmålstegn ved samfundsordenen på rumskibet. For at samfundet på så afgrænset et sted kan fungere og overhovedet rent fysisk muliggøres, er der nødt til at være faste rammer og helt klare retningslinjer, som for hver en pris må overholdes for det fælles bedste, men Seren ønsker ikke at være en del af det, og gør nu hvad hun kan for at bryde ud af mønsteret, da hun ikke kan acceptere, at hun aldrig har fået et valg.

Hun møder tilfældigt den sjove og eventyrlystne Dom, som hun med det samme falder for. Han vil ligesom hende have mere end bare livet på rumskibet, men deres kærlighed er forbudt og umulig, og ender med at være et oprør i sig selv. Den repræsenterer det klassiske dilemma mellem pligt og følelser i et lille samfund, hvor diversitet ikke tolereres og alle skal være ens og makke ret.

Det er en storslået space-sci-fi-kærlighedshistorie. Teknologien og fremskridtet på rumskibet er imponerende og virker realistisk nok til måske at kunne udføres virkeligt engang i fremtiden, hvilket er både skræmmende og fascinerende og sætter tanker i gang om etikken og moralen ved hele dette forehavende. Livet på rumskibet er interessant og spændende at læse om og der er heldigvis en del detaljer om det og forhistorien flettet ind i selve historien.

Sproget er til tider lidt for teenageagtigt til min smag. Der er lidt for meget talesprog og fortælling frem for handling, med for mange fyldord og klodsede sætningskonstruktioner, men om det er meningen, fordi vi er i hovedet på en 16-årig, eller om det er noget, der er sket i oversættelsen, er jeg ikke sikker på, men jeg vil desværre ikke kalde den velskrevet rent sprogligt. Jeg kunne desuden godt savne, at tingene blev vist frem for fortalt, for Serens kommentarer er ofte unødvendige og fjerner lidt fokus fra det væsenlige, selvom man på den måde selvfølgelig er helt tæt på hende og hendes tanker.


Den forbudte og umulige kærlighedshistorie er utroligt gribende, hele setup’et med livet på et rumskib så langt fra jorden er fascinerende, og det er en god bog med en smuk historie. Slutningen er overraskende, og efterlader en med lyst til at læse videre med det samme, så bog to kan næsten ikke komme hurtigt nok.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar