mandag den 6. november 2017

"Valget" af Sarah Engell

Anmeldereksemplar
Titel: Valget   Forfatter: Sarah Engell   Udgivelsesår: 2017   Forlag: CarlsenPuls
Bogen er et anmeldereksemplar fra CarlsenPuls

Valget handler om Xenia, som vil gøre karriere indenfor politik. På trods af sine kun 17 år er hun allerede nået langt og netop blevet valgt som formand for det venstreorienterede parti, Etisk Ungdom. Hun køres i stilling som Etisk Partis nye stjerne ved det forestående Folketingsvalg, men det hele sættes i perspektiv, da hun møder det uledsagede flygtningebarn fra Syrien, Lilas. Ingen kan tage sig af hende, systemet fejler og er for langsomt til at handle, så Xenia tager sagen i egen hånd, på trods af de voldsomme konsekvenser det kan ende med at få for både hendes politiske karriere, men også hende personligt. Beslutningen truer med at ødelægge hende og alt hvad hun har kæmpet for, men hvad betyder det i virkeligheden i det store hele?

Både Xenias personlige relationer, men ultimativt også hendes liv, står på spil, da hun modtager trusler. Samtidig har hun personlige bekymringer omkring hendes forældre, som er udsendt med Læger uden grænser i Syrien. Hun har meget at forholde sig til, som en 17-årig ikke burde stå med, men travlheden og ambitionerne har i virkeligheden mest af alt fungeret som en afledning og distraktion fra den afmagt hun ellers føler, og en måde at genvinde en form for kontrol og magt.
De små kapitler fortalt fra Lilas’ synsvinkel er så fine og poetiske og samtidig hjerteskærende, for en syvårig pige bør slet ikke udsættes for den slags. På den måde minder Xenia og Lilas meget om hinanden og det er måske også derfor de så hurtigt knytter sig til hinanden. Ingen af dem lever det bekymrede barne- og ungdomsliv, som de burde, verden er blevet for alvorligt og farligt et sted for dem begge, for hurtigt.

Bogen er uhyggeligt aktuel og relevant netop nu. Den viser tydeligt hvor kompliceret, uforudsigeligt, og nogle gange grimt et spil politik er. Der tages virkelig mange vigtige emner og spørgsmål op. Uretfærdighed, medmenneskelighed, krig, kapitalisme, fremmedhad, bureaukrati, og forbrugermentalitet er blot et lille udpluk. Mest af alt handler den om at brænde for at gøre en forskel i en verden, der gør det uendeligt svært at hjælpe sine medmennesker. Desuden behandles også emner som etik og moral og dilemmaet omkring at holde fast i det man tror på, sine egne værdier, på trods af presset oppefra. Hvis Xenia vil være toppolitiker må hun følge regler, som i bund og grund går imod hvad hun står for. Ultimativt må hun vælge mellem sin politikerkarriere og sin medmenneskelighed.


Jeg havde ikke de store forventninger til denne bog, da jeg som mange andre måske lidt træder et skridt tilbage, så snart noget handler for meget om politik. Det er en anderledes ungdomsbog, og det er virkelig modigt af Sarah Engell at tage de her emner op. Jeg er meget positivt overrasket over, hvor meget historien rørte mig og hvor meget den rev mig med. Den er så meget mere end bare politik og valgkamp. Det er en hjerteskærende historie om at tilsidesætte sine egne ambitioner og behov for at hjælpe et andet menneske i nød, hvilket er et utroligt smukt budskab, som aldrig bliver hverken helligt eller belærende. Historien er en dybt inspirerende øjenåbner, og Sarah Engell fortjener al den hype og ros, som bogen allerede har fået. Der skal en virkelig dygtig forfatter til at flette emner som politik, asylregler og flygtningekrisen sammen til en spændende, relevant og ’letlæselig’ ungdomsbog, men det har Sarah formået til perfektion. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar