tirsdag den 16. januar 2018

"Førstelivet" af Gena Showalter

Titel: Førstelivet   Forfatter: Gena Showalter   Udgivelsesår: 2017 (org. 2016)   Forlag: HarperCollinsNordic
Bogen er et anmeldereksemplar fra HarperCollinsNordic

Dette er første bog i en planlagt trilogi. Den handler om den 17-årige Tenley, som er spærret inde på Prynne-anstalten og har været det i over et år, hvor hun bliver straffet og tortureret for at tvinge hende til at beslutte, hvilken virkelighed hun vil høre til, Trojka eller Myriaderne. Hendes forældre, som har sendt hende til anstalten, vil have hende til at vælge Myriaderne. Hun har mistet både sin kæreste og venner på Prynne, men hun forsøger med al magt at holde fast i sig selv.

Det er et undertrykkende, dystopisk samfund, som fans af Hunger Games vil elske at læse om. Også her har vi en oprørsk og meget stærk kvindelig hovedperson, som nægter at give efter for konformitet, og hun kæmper videre i stedet for at tage de nemme løsninger. Hendes fascination af tal er også interessant for historien.

De to virkeligheder, Trojka og Myriaderne bekriger hinanden, og man skal vælge side i Efterlivet. Ten hører endnu til De Uindlemmede, dem som nægter eller ikke kan vælge. Begge sider forsøger at overbevise hende, for hun er åbenbart noget særligt. Hun er sat til at blive løsladt på sin 18-års fødselsdag, men den virker uendeligt langt væk ved udsigten til hvad hun må gennemgå inden og den konstante fare og trusler, hun lever med.

Der er ingen hjælp at hente nogen steder, ikke før hun en dag får en ny roomie, den fandenivoldske Bow. Den uimodståeligt flotte Killian ender også på Prynne, men begge er der måske af flere årsager. Hvem kan Ten overhovedet stole på, når alle har en skjult dagsorden? Ikke alt er, som det ser ud, og Tens mantra er meget passende ’stol aldrig på noget, sæt spørgsmålstegn ved alt.’

Der tages nogle virkelig vigtige etiske og filosofiske spørgsmål op, som også kan overføres til den virkelige verden, og ikke kun den, som bogen portrætterer. Om frie valg og angsten for at vælge forkert. Der er hele tiden valg at træffe: mellem to virkeligheder, to fyre, kæmp eller overgiv dig... intet er sort og hvidt, og som læser er det også helt umuligt at vurdere, hvad der er det rigtige valg for Ten. På den måde er det virkelig lykkedes forfatteren at gøre alt imponerende nuanceret.

Bogen er tankevækkende og kritisk, som enhver god dystopi bør være, og sat sammen med en sej kvindelig hovedperson som Ten, og en virkelig spændende handling, er det her en utroligt vellykket bog og en lovende start på trilogien.


Den er barsk og spændende fra start, og der er skabt en virkelig interessant og fascinerende verden. Selvom det langt hen ad vejen er ret klassiske dystopiske virkemidler, er historien alligevel unik, actionfyldt og tager mange uforudsigelige drejninger. Jeg kan næsten ikke vente på næste bog, Livsblod, som heldigvis udkommer snart.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar