fredag den 12. januar 2018

"Prinsen løven og falken" af Deniz Usudur


Titel: Prinsen løven og falken   Forfatter: Deniz Usudur (illustreret af Anna Emilia Lundberg)   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Forlaget Det Evige Ønske
Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Det Evige Ønske

Denne fine bog indeholder tre eventyr. ”Prinsen og løven – Lykkens rige” handler om at finde lykken og indse, hvad lykken egentlig er. Prinsen drager ud for netop at finde svarene på det. Da alt synes umuligt, forvandler hans hjerte sig til en løve, som hjælper ham videre.

”Prinsen og prinsessen – Den eneste ene” handler om samme prins, som nu skal finde en prinsesse, så han kan opleve kærligheden og starte en familie, samt lære, at skønhed kommer indefra. I bogens sidste eventyr, ”Prinsen og falken – Troldmanden og de sorte skyer” må prinsen drage ud for at undersøge de sorte skyer, som truer byen og den kloge gamle mand.

Det er som udgangspunkt helt klassiske eventyr, som det første, der starter med ”Der var engang...” og indeholder helt typiske eventyrtematikker og moraler. Det er søde historier om at være hjælpsom, nysgerrig, klog og god.

Skrivestilen er meget simpel, og sproget er helt i børnehøjde, men det bliver til tider lidt klodset. Bogen har stor skrift og korte kapitler og er udstyret med en helsides illustration på hver anden side. Det er dermed en hurtigt og letlæst børnebog. Historierne er næsten for korte, trods de fine budskaber. Bogens længde taget i betragtning er det netop vigtigt, at de korte historier rører og efterlader et aftryk, men det synes jeg desværre ikke helt lykkes. Budskaberne er tidløse, inspirerende og universelle, men de er netop set så mange gange før, at de lidt mister den tilsigtede effekt. Metaforerne i bogen er dog både kloge og gode og giver i øjeblikket stof til eftertanke, hvis man ellers sørger for at lægge mærke til dem, men er desværre hurtigt glemt igen.

Alle eventyrerne er smukt illustreret med virkelig farverige og flotte billeder, som passer rigtig godt til historierne og afspejler handlingen som et skønt supplement til ens egen fantasis billeder. Illustrationerne er helt klart bogens stærkeste element, fordi de er så imponerende, farverige og eventyrlige.


Det er en fin og hyggelig børnebog, men ikke meget mere end det. I forhold til de velkendte, klassiske eventyr bidrager den som sådan ikke med noget nyt, i hvert fald ikke med historierne og moralerne, men jeg tror, at de fleste børn alligevel vil nyde historierne. Som voksen skal bogen nærmere nydes for de flotte illustrationer, som er små kunstværker i sig selv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar