søndag den 11. februar 2018

"Illuminae" af Amie Kaufman & Jay KristoffTitel: Illuminae   Forfatter: Amie Kaufman & Jay Kristoff   Udgivelsesår: 2016 (org. 2015)   Forlag: Politikens Forlag
Bogen er et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag

Illuminae er første bog i Illuminae filerne trilogien. Og sikke en start!

Kerenza kolonien, hvor Kady og Ezra kommer fra, er blevet evakueret, da rumskibe har invaderet. Det lykkedes Kady og Ezra at flygte. De er ekskærester og har faktisk netop slået op inden katastrofen, men de ender efterfølgende på hvert deres rumfartøj efter missilangrebene, og befinder sig nu midt i en interstellar krig mellem to rumkoncerner nogle 500 år ude i fremtiden.

Ezra bliver pilot, mens Kady hacker og finder frem til, at der foregår noget mystisk, som ikke stemmer overens med den officielle forklaring. Dertil kommer et epidemilignende sygdomsudbrud, ustyrlig kunstig intelligens, og et rebelsk oprør mod de kontrollerende autoriteter.

Historien er fortalt som en sagsmappe, hvor der blandt andet er samlet hackede filer, emails, websites, dagbogssider, logs, officielle og fortrolige dokumenter og rapporter, som tilsammen dokumenterer sandheden om katastrofen. Der er afhøringer af og chatsamtaler mellem bogens hovedpersoner Kady og Ezra, som giver os et billede af, hvem de er som personer og hvad de har været igennem og videre foretager sig. Der er rekonstruktioner, transkriptionsrapporter af videoovervågning og derudover notater til forskellige dele af sagsmappen. Det er lidt forvirrende i starten, da det er et anderledes format og en helt ny måde at læse på, men jeg synes egentlig hurtigt, at man vænner sig til det, fordi historien er så actionfyldt og medrivende. Eftersom der er mange forskellige personer bag dokumenterne, får man et meget nuanceret billede af hændelsesforløbet.

Det er meget autentisk lavet med alverdens grafiske detaljer. Det er som sagt en virkelig speciel måde at læse en historie på, men det fungerer perfekt og er en rigtig god læseoplevelse. Det er fragmenteret, men alligevel et kronologisk og sammenhængende forløb, der er stykket sammen og giver mening. Der er elementer af apokalyptisk, dystopisk space sci-fi, YA, kærlighed og spænding. Bogen har lidt af det hele, og det er virkelig godt skruet sammen, for samarbejdet mellem Kaufman og Kristoff er eminent.

Bogen er godt nok ret spacey, men heldigvis på den fede måde. Den har alle de elementer, der udgør en god sci-fi, grænsende til apokalyptisk/dystopisk historie, inklusive etiske og moralske dilemmaer om liv og død, og noget der er større end os små, ubetydelige mennesker. Vi har bildt os selv ind, at vi er universets omdrejningspunkt, men handlingen her sætter alt i perspektiv og stiller spørgsmåltegn ved, hvad der er rigtigt og forkert i den større sammenhæng. Dilemmaet minder lidt om det universelle dilemma man finder i andre klassiske dystopier, som fx Watchmen – den her dommedagsagtige forudanelse der opstår, når mennesker forsøger at blande sig for meget i universets gang, hvor der må vælges mellem at ofre få for at redde mange, og hvem der egentlig er kvalificerede til at tage det valg – i dette tilfælde en objektiv kunstig intelligens der ikke lader sig forblænde af følelser, eller mennesker, som subjektivt lader sig kontrollere af deres følelser? Den slags spørgsmål finder jeg virkelig interessante, og jeg glæder mig til at se, hvordan de behandles i de efterfølgende bøger.

Der er et vildt plottwist i bogen, og i det hele taget skiller den sig virkelig ud i mængden af  nyere tids YA udgivelser og er hurtigt blevet en ny favorit, netop fordi der ikke findes noget lignende og den virkelig er veludført og spændende.4 kommentarer:

 1. Den er så crazy, den bog. Det særeste jeg længe har læst! ;)

  SvarSlet
 2. Elsker den bog og den kreative måde, den er skrevet bog - meget forfriskende :)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig! :) Er virkelig spændt på fortsættelserne :)

   Slet