tirsdag den 6. marts 2018

"Kragens kald" af Leigh BardugoTitel: Kragens kald   Forfatter: Leigh Bardugo   Udgivelsesår: 2018 (org. 2015)   Forlag: CarlsenPuls
Bogen er et anmeldereksemplar fra CarlsenPuls

Kragens kald er en af de bøger, jeg har set allermest frem til at læse i 2018. Heldigvis skuffede den ikke, og den har da også allerede fået en del velfortjent hype rundt omkring på de sociale medier.

Det er første bog i en duologi, som foregår i den fiktive by Ketterdam, der mest af alt minder om en meget mørk, dyster og korrupt udgave af Amsterdam. Byen er opdelt af bander og gennemsyret af kriminalitet. Vi følger Kaz’ bande Dregs, som bestemt ikke holder sig tilbage, hvad lyssky aktiviteter angår.

Samspillet mellem karaktererne er en fornøjelse at læse. Der er den helt rette balance mellem venskab og forræderi, så man aldrig helt kan være sikker på, hvor loyaliteten ligger eller hvornår den potentielt skifter.

De skiftende synsvinkler i bogen bringer en helt tæt på alle karaktererne. Det miljø de færdes i, har tvunget dem til alle at blive hårdføre og seje, og man får hurtigt indtryk af, at der ikke skal løbes om hjørner med dem. De har alle hvert deres speciale, der tilsammen gør dem til en succesfuld og næsten uovervindelig gruppe anført af Kaz. Trusler udefra og et mystisk nyt stof bryder alle grænser for, hvad der er muligt, og vender effektivt op og ned på deres tilværelser. Kaz må samle det bedst mulige hold bestående af de mest talentfulde og rutinerede forbrydere han kan opdrive, for at fuldføre en næsten umulig opgave. De sendes på en livsfarlig mission til Isfortet.

Grisha universet er virkelig gennemført og sugede mig ind fra starten, da det virkede så naturligt og troværdigt at færdes i. Jeg har ikke læst de andre bøger, som foregår i samme univers, men det oplevede jeg ikke som noget problem, da jeg læste denne. Der er måske noget baggrundshistorie til universet og grishaerne, som jeg er gået glip af, men begge serier skulle jo være selvstændige, så det fungerer fint med den mængde viden, man bliver præsenteret for her.

Der er masser af magi, action og spænding, og bogen er både mørk, nervepirrende og brutal. Der er en helt speciel stemning og man føler at alt kan ske, fordi karaktererne og omgivelserne er så utilregnelige. De er alle ødelagte af en uundgåelig mørk fortid på samfundets skyggeside og dertil kommer alle de hjerteskærende forhistorier og skeletter i skabene, som fortsat påvirker dem.

Jeg var faktisk næsten mere opslugt og fascineret af de mange flashbacks til deres fortid end af selve nutidshandlingen. Det er på en måde mere personligt, når vi er tilbage i tiden, og det er interessant at få indblik i, hvad der har formet dem til de personer, de er i nutiden.

Jeg havde indimellem lidt svært ved at koncentrere mig 100% om historien på trods af spændingen og min fascination af universet og karaktererne, men det har måske noget med opbygningen at gøre, hvor man netop springer frem og tilbage i tid og mellem karaktererne. Jeg nød dog bogen og glæder mig meget til at læse fortsættelsen og dermed afslutningen på historien, for selvom jeg til tider følte mig lidt distanceret fra karaktererne i nutidshandlingen, er jeg alligevel tilpas investeret i dem, deres fortid og historien til at være virkelig spændt på at se, hvordan det hele ender.Ingen kommentarer:

Send en kommentar