tirsdag den 24. april 2018

"Monsun af stjerner" af Katrine WilliamsTitel: Monsun af stjerner   Forfatter: Katrine Williams   Udgivelsesår: 2018   Forlag: Forlaget mellemgaard
Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget

Dette er første bog i en planlagt serie. Historien starter i Danmark, hvor Stella bor med sin mor, som hun har et anstrengt forhold til. De står overfor at flytte til Australien, hvor resten af handlingen foregår, hvilket er en interessant setting, og jeg nød at læse om kulturen og naturen i Australien gennem Stellas oplevelser og bekendtskaber.

Historien foregår i 1986, hvilket er lidt usædvanligt, og jeg blev ved med at forsøge at regne ud, om der var en bestemt grund til det – men jeg blev desværre ikke klogere på dét punkt, men det kan jo være, at det kommer senere i serien.

Inden de flytter, leder en mystisk besked Stella og hendes bedste veninde ud for at mødes med en ukendt person. Det ender helt galt, da Stella og Veronica falder i det iskolde vand. Stella hallucinerer under vandet, noget hun egentlig har gjort hele sit liv, men denne gang ser hun en dreng med en perle. Hun bliver reddet og overlever på mirakuløs vis, men så heldig er Veronica tilsyneladende ikke.

Stella kæmper med skyldfølelsen og sorgen, mens perlen giver hende mystiske drømme, som hænger sammen og har relation til flashbacks til 1800-tallets London. Her følger vi James og Beate og skrivestilen skifter, så den afspejler datidens sprog og tone. Fortid og nutid hænger sammen, men smelter ikke fuldstændigt sammen på denne måde, hvilket er en fin og troværdig detalje sat sammen med tråde til alkymi og en gammel forbandelse.

På turen til Australien møder hun fætrene Castor og Jared, samt Percy, som advarer hende mod dem. Der begynder fra turens begyndelse at ske mystiske ting, som fortsætter efter ankomsten, hvor hun møder drengene igen. Det kan næsten ikke være tilfældigt. Hun får også nye veninder, Alyssa og Nena, da hun starter i high school. Hun bliver også mere og mere interesseret i Castor og Jared, hvilket naturligvis ender ud i lidt af et trekantsdrama. Det er desværre ikke den eneste del af bogen, som bliver klichéfyldt, for flere andre steder er det også som om, at det er set før, men det er svært at undgå med denne genre.

Stella er en lidt svær karakter, for nu efter endt læsning, føler jeg egentlig ikke, at jeg er blevet klogere på, hvem hun er som person. Hendes indre monologer bliver en smule trættende, fordi de kører i for mange forskellige retninger og aldrig rigtigt kommer nogen vegne, og det er nok derfor, det er lidt svært at pinpointe hendes personlighed.

Som man nok kan fornemme, sker der næsten for meget i denne bog, og det ovenstående er kun den brøkdel jeg kan nævne uden for store spoilers. Dertil kommer, at bogen lider lidt under korrekturfejl og en redigering, der burde have været skarpere, både for at fange sproglige fejl og stramme lidt op på handlingsforløbene, som truer med at løbe løbsk. Helhedsoplevelsen forstyrres desværre ofte af mærkelige formuleringer og selvopfundne ord og udtryk. Det er rigtig ærgerligt, for dele af bogen er virkelig velskrevne, mens andre halter lidt bagud, især hen mod slutningen.

Det er dog langt hen ad vejen en spændende YA-paranormal-romance. Den følger en meget klassisk skabelon, der langsomt bygger spændingen og mystikken op, hvor alt skal hænge sammen på kryds og tværs, og intet er tilfældigt. Historien fungerer overordnet set på trods af at den næsten vil for meget på én gang, samt de nævnte småting undervejs, som er lidt klodset udført, ikke altid giver 100% mening eller bliver samlet særligt elegant op, men det er der rig mulighed for at rette op på i næste bog i serien.Ingen kommentarer:

Send en kommentar