torsdag den 19. april 2018

"Når ingen hører dig skrige" af Stephanie Perkins


Titel: Når ingen hører dig skrige   Forfatter: Stephanie Perkins   Udgivelsesår: 2018 (org. 2017)   Forlag: CarlsenPuls
Bogen er et anmeldereksemplar fra CarlsenPuls

Jeg var virkelig spændt på at læse denne nye udgivelse, da konceptet er noget, jeg ikke tidligere er stødt på i bogform, nemlig en YA slasher-story, og jeg endte med at synes rigtig godt om den, selvom der var nogle småting, der ikke gjorde det 100% for mig.

Bogen starter, da Haley brutalt bliver myrdet. Ingen ved, hvem der står bag, og morderen er stadig løs. Paranoiaen og uhyggen spreder sig, og mistankerne flyver rundt, da ofrene én efter én bliver fundet. Morderen manipulerer og leger med sine ofre ved at flytte rundt på ting i deres hjem, hvilket er vildt creepy og nervepirrende.

Makani er flyttet fra Hawaii til Nebraska for at bo hos sin bedstemor, da hendes forældre dybest set er ligeglade med hende. Her kender ingen hele hendes historie, men hun er langt fra den eneste med hemmeligheder. Vi er helt ude på landet i USA, hvor ikke engang de høje majsmarker kan skjule dig for morderen. Rural Nebraskas øde vidder er det perfekte backdrop til en historie som denne, netop fordi vi er så langt ude, at ingen hører dig skrige. Samtidig piskes stemningen yderligere op af smalltown gossip, hvor alle sladrer om hinanden, rygtemøllen kører på højtryk og du ikke kan føle dig sikker nogen steder.

Historien foregår op til Halloween, og der er masser af blod og ikke sparet på gory details i morderkapitlerne. Den er dog meget mere end bare en splatter-gyser. Det er også en meget klassisk high school love story med typiske teenageproblematikker, blot tilsat en sindssyg seriemorder. Der er en interessant indsigt i den menneskelige psyke og observationer omkring at være outsider og prøve på at høre til samt frygten for det ukendte. Det er bemærkelsesværdigt, hvordan lokalsamfundet reagerer på tragedien og suger den til sig som en sensation, der på den ene side bringer folk tættere sammen og skaber en falsk fællesskabsfølelse og nedbrudte sociale skel, men på den anden side splitter folk og trækker de eksisterende delelinjer mellem ’os og dem’ tydeligere op af mistanke og paranoia. Det er en diskret, men velplaceret samfundskritik.

Repræsentationen i bogen bør nok nævnes, da Makani er fra Hawaii og hendes bedste ven Darby er transkønnet, men det betyder egentlig ikke det store for historien, udover at det faktum, at Makanis fortid ligger gemt væk langt ude i Stillehavet giver hende muligheden for at skjule den. Nu vi er ved Makanis fortid var den egentlig lidt et antiklimaks, da jeg endelig fandt ud af, hvad der var sket. Jeg kunne godt have savnet, at det havde haft mere relevans for hovedplottet. Jeg havde nok også forventet nogle vildere plottwists og en stærkere forbindelse mellem alt det, der foregik, for selvom det fungerer fint langt hen ad vejen, mangler historien lige det sidste, for helt at komme i mål.

Bogen er dog virkelig spændende og mystisk, og jeg var grebet helt fra starten. Spørgsmål som Hvem? Hvordan? Hvorfor? giver genlyd gennem det meste af bogen. Afsløringen var desværre ligesom Makanis fortid lidt et antiklimaks for mig. Det ændrer dog ikke på det faktum, at historien er velskrevet. Den er godt opbygget og jeg fløj igennem den. Efter det første kapitel er den et godt stykke tid om at blive rigtig uhyggelig, men i mellemtiden er den en god high school outsider romance med en god karakterisering af både personerne og omgivelserne i Nebraska, som er så ærkeamerikanske, som det næsten kan blive.

Bogen er perfekt til fans af slasher-klassikere som I Know What You Did Last Summer og Urban Legends, for det er præcis samme opbygning og stemning, der er i dem, og jeg tror, at Når ingen hører dig skrige ville fungere rigtig godt som slasherfilmatisering, og måske endda give den klassiske genre en revival. Det er i hvert fald en spændende og nervepirrende bog, som jeg bestemt vil anbefale at læse!2 kommentarer:

  1. Jeg er halvvejs nu her, og har det lidt lunkent omkring den. Men nu må vi se!

    SvarSlet
    Svar
    1. Uuh, er spændt på hvad du endte ud med at synes om den så :D

      Slet