mandag den 23. april 2018

"Stille nu" af Mary KubicaTitel: Stille nu   Forfatter: Mary Kubica   Udgivelsesår: 2018   Forlag: HarperCollins Nordic
Bogen er et anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic

Stille nu er en psykologisk thriller i samme stil som Mary Kubicas tidligere udgivelse Pretty Baby, som jeg har anmeldt lige her.

Quinn og Esther bor sammen i en lille lejlighed i Chicago. Quinn er den vilde, der fester og tager fremmede mænd med hjem, mens Esther er den fornuftige pige, som synger i kirkekor om søndagen. Da Esther pludselig forsvinder, går det op for Quinn, at hun måske ikke kender Esther så godt som hun troede, og at hun måske slet ikke er så uskyldig. Det antyder det brev, som Quinn finder på Esthers værelse i hvert fald. Quinns søgen efter Esther afslører mange mørke hemmeligheder, og sår tvivl om, hvem Esther overhovedet er. Det hele bliver mere og mere mystisk og skræmmende.

Alex arbejder på en café, og hver dag er det samme. Han er kørt fast i sit liv, mens alle andre er rejst væk på college, og han er efterladt tilbage alene med sin fordrukne far og kedelige, forudsigelige landsbyliv, hvor sladderen trives i bedste velgående. Men pludselig en dag sker der noget – en pige kommer til byen og Alex mærker en sær tiltrækning til hende. Han kalder hende Pearl.

Med beskrivelserne af både karakterer og omgivelser sættes en helt særlig, lidt grålig og ildevarslende stemning. Fortællerne er meget observerende, intet undslipper deres opmærksomhed, så vi får nogle meget detaljerede og nuancerede skildringer af personer, omgivelser, vejr og oplevelser på deres vej, hvilket ofte også bliver meget sanseligt og farvet af deres personligheder. Der tegnes desuden et tydeligt billede af nutidens amerikanske samfund, både i storbyen Chicago og den lille søvnige by ved Lake Michigans bred, hvor Alex har sin daglige gang.

Bogen er både mørk, spændende og nervepirrende, men også interessant på grund af de omfattende psykologiske skildringer af personerne, som udadtil er ganske almindelige mennesker, men som rummer meget mere under overfladen. Den omhandler almindelige menneskers hverdagsdramaer og skjulte, mørke sider i bedste domestic noir stil. Den er skræmmende realistisk, hvilket er dét, der gør den til en genial, psykologisk thriller, for det er ikke noget ekstremt eller overdramatisk, men derimod noget, som i princippet kunne forekomme alle steder, for alle mennesker, under de rette omstændigheder. Samtidig er hovedpersonen Quinn så genkendelig, uperfekt og relatérbar, at hun kunne have været hvem som helst.

Historien er utroligt gribende, men den gør det diskret. Uhyggen kommer snigende, paranoiaen tager til, og man kan tydeligt mærke det. Plottwistet til slut havde jeg ikke set komme, og det hele hænger virkelig godt sammen. Jeg kan i dén grad anbefale at læse Stille nu, for det er en rigtig vellykket, psykologisk thriller.Ingen kommentarer:

Send en kommentar