torsdag den 10. maj 2018

"Stille!" af Amanda MaxlynTitel: Stille!   Forfatter: Amanda Maxlyn   Udgivelsesår: 2018   Forlag: Palatium Books
Bogen er et anmeldereksemplar fra Palatium Books

Emma tror ikke, at hendes 20-års fødselsdag kan blive værre, men der tager hun grueligt fejl. Hun er blevet fyret fra sit job som tjener på en restaurant, men formår at vende det til noget positivt, da hun i så fald får mere tid til at fokusere på sin uddannelse og svømmekarriere. Hun har dog brug for penge til huslejen, da hun lige er flyttet i rækkehus med sin søster og veninde.

For at glemme, hvor dårlig en fødselsdag hun har haft, tager hun iført maske med sin veninde Ali til halloweenfest. Her møder hun Trey. Tiltrækningen mellem dem er øjeblikkelig. Hun er ikke decideret uærlig omkring sin alder eller hvem hun er, men vælger meget belejligt at lade være med at nævne det, selvom hun godt kan se, at han er en smule ældre end hende. De ender sammen i hans seng, men da hun tager masken af, forandres alt. Han virker til at genkende hende, selvom hun ikke aner hvem han er, og han forsvinder uden nogen forklaring og efterlader hende forvirret og ydmyget. Det er pludselig forbudt for dem at være sammen, men selvfølgelig vil skæbnen, at de mødes igen, og de kan ikke holde sig fra hinanden.

Det er en meget kort og letlæst bog, nok nærmere en new adult novelle end en egentlig roman. Der er ikke voldsomt meget handling eller dybde, og alting går næsten for stærkt – lige fra deres stormfulde forelskelse, til konflikterne der opstår og løsningerne derpå. Det ville have klædt bogen at sætte tempoet lidt ned og lade historien udfolde sig endnu mere, end den når at gøre på de relativt få sider. Den er meget simpelt opbygget og benytter sig af nogle ret velkendte virkemidler, men den er alligevel underholdende nok til, at man læser videre, for at finde ud af, hvordan det hele ender.

Karaktererne er meget stereotype. Trey er en helt standard, personlighedsforladt new adult hunk, mens Emma er den typiske, kvindelige hovedperson, som skal forestille at være for selvstændig til at have brug for en mand, men alligevel forelsker sig hovedkulds og bliver komplet uselvstændig i det øjeblik, Trey træder ind på scenen. Bogen er så kort, at man næsten ikke lærer dem at kende, og udover svømningen, har jeg ingen idé om, hvad der adskiller dem fra hvilke som helst andre romance karakterer, og der er som sådan heller ikke noget originalt ved deres forhold, eller hvad de siger og gør. Selv sexscenerne er som taget ud af enhver anden new adult bog, der nogensinde er skrevet.

Jeg havde håbet på, at deres forbudte relation i det mindste ville være original, men det er den desværre heller ikke rigtigt – måske lige pånær det urealistiske i, at der skulle være flere meget oplagte grunde til, at de ikke kan være sammen. Spændingen i starten, hvor man ikke ved hvorfor det er forbudt kærlighed, falder lidt til jorden, da det er for forudsigeligt og gennemskueligt. Bogen går også lidt for let hen over problematikkerne, som burde være forbundet med deres forhold, for det når aldrig at blive rigtigt problematisk, før det så er løst igen og ikke rigtigt får nogen konsekvenser.

Selvom bogen er fyldt med klichéer og stereotyper, er det åbenbart noget, der virker, for jeg var alligevel ganske godt underholdt, mens jeg læste den. På trods af de mange kritikpunkter, kan man ikke benægte, at historien er medrivende og at man undervejs hepper på, at de skal få lov til at få hinanden og leve lykkeligt til deres dages ende. Det er let læsning, som passer rigtig fint til de varmere måneder, vi går i møde, hvor man har brug for sød, underholdende læsning, som passer lige ned i strandtasken og som man ikke skal tænke for meget over – og det er netop dén type bog, Stille er.Ingen kommentarer:

Send en kommentar