fredag den 15. juni 2018

"Djævlens hjerte" af Lars KramhøftTitel: Djævlens hjerte   Forfatter: Lars Kramhøft   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Ulven og Uglen
Bogen er et anmeldereksemplar fra Ulven og Uglen

Dette er første bog i den klassiske fantasyserie Sortekunstens mysterier.

I bogens begyndelse overværer hovedpersonen, den 18-årige Damian, sin første hekseafbrænding. Han er søn af lensmanden i Hadrun, hvor man på farens ordre er ved at grave en tunnel med det formål at finde porten til helvede. Folket er ved at være utilfredse med at skulle slide og sætte livet på spil for lensmandens vanvittige projekt, og et oprør ulmer under overfladen.

Historien foregår i middelalderens Danmark, hvor den kristne kirke er under pres efter pestens hærgen og historiens gang er præget af folks frygt for Guds vrede og mørkets magter.

Damian kæmper med at ville leve op til farens forventninger og samtidig at ville gøre det rigtige. Men en dag opdager han, at hans far bag den fromme facade i virkeligheden studerer sortekunst, djævle og dæmoner. Han har planer om at ofre Damian. Heldigvis lykkes det ham at flygte, men hele hans livs har været baseret på en løgn. Det får ham til at sætte spørgsmålstegn ved alt – kirken, religion, Gud, himmel og helvede. Under flugten møder han en teatertrup, som han slutter sig til og skaber en ny identitet som skuespiller, mens han meget belejligt kan skjule sig for sin far på sin rejse for overlevelse.

Bogens kapitler er delt ind i mindre afsnit, og indimellem kommer der mellemspil, som følger en anden karakter end Damian, så vi også får andre perspektiver på historien.

Det er egentlig en kort bog, men den havde lidt svært ved rigtigt at holde mig fanget. Idéen og tanken bag historien er egentlig spændende nok, men Damian har umiddelbart ikke så meget at byde på som hovedperson og handlingen blev til tider lidt flad.

Sproget skal dog roses for at passe rigtig godt til middelalder-settingen, på trods af, at det også bliver lidt tungt i længden og ikke tillader karakterernes personligheder at skinne igennem, fordi de alle taler og opfører sig på samme, formelle facon.

Fortællingen er krydret med historiske facts og perspektiver, som er flettet ind, med spor af og tanker om kristendom, monarki, demokrati, oldtidens Grækenland, filosofi, alkymi, seere og magi. Der stilles spørgsmålstegn ved, hvordan landet styres og ikke mindst den kristne kirke, som styrer landet sammen med kongen.

Det er en mørk og brutal fortælling, som indeholder riddere og slag, den klassiske kamp mellem det gode og det onde, mørke kræfter, sort magi og sorte messer. Det er, på trods af nogle småting hist og her, langt hen ad vejen lykkedes at skabe en interessant start på en fantasyserie, og det bliver spændende at se, hvilken retning historien bringes i i de efterfølgende bøger.Ingen kommentarer:

Send en kommentar