torsdag den 14. juni 2018

"Små påsatte brande" af Celeste NgTitel: Små påsatte brande   Forfatter: Celest Ng   Udgivelsesår: 2018 (org. 2017)   Forlag: Politikens Forlag
Bogen er et anmeldereksemplar fra Plusbog

Små påsatte brande er en bog, som jeg havde meget store forventninger til, da den overalt bliver rost til skyerne og endda blev kåret til årets bog af Amazon i 2017 og vandt Goodreads’ læserpris samme år. Og den ér også rigtig god, om end jeg måske ikke ville gå så langt som til at give den prisen som årets bedste bog. Det ændrer dog ikke på, at jeg var grebet fra start til slut, og levede i Shaker Heights med alle karaktererne i et par dage, mens jeg læste bogen.

Historien er nemlig centreret om kvarteret Shaker Heights, som nærmest er en karakter i sig selv, så levende og detaljeret optræder den. Udefra er det et utopia, men ikke alt er, som det ser ud på overfladen.

I bogens første kapitel hører vi, at familien Richardsons hus er brændt og at branden var påsat, formodentlig af deres yngste datter Izzy. Dernæst spoles der tilbage til da Mia og Pearl ankom til kvarteret året før. De skilte sig ud og lærte hurtigt, at der er mange regler og særlige planer for alt, og at ting fejes ind under gulvtæppet. Skraldespandene tømmes bag ved huset ”for ikke at skæmme facaden”, hvilket karakteriserer Shaker Heights og dets beboere perfekt. Byens motto er ”De fleste fællesskaber opstår ved et tilfælde. De bedste er planlagt”. Det er en konstrueret by, hvor man forsøger at planlægge sig ud af ”det upassende, det ubehagelige og det katastrofale”. Men de må efterhånden lære på den hårde måde, at det ikke er sådan livet og virkeligheden fungerer.

Mia og Pearl har levet en omflakkende tilværelse, hvor de er flyttet fra sted til sted, og er nu endt i Shaker Heights. De er en smule mere excentriske end det mondæne og prætentiøse gennemsnit, som stræber efter orden, perfektion og harmoni. Det er interessant, hvordan deres ankomst påvirker det lille samfund, som de bliver en del af, og at se dem gennem deres øjne og omvendt, men også hvordan Shaker Heights påvirker dem.

Modsætninger mødes, da Pearl og Moody Richardson lærer hinanden at kende. De har vidt forskellige baggrunde – hun er en fattig, ensom datter af en omrejsende kunstner, som aldrig har knyttet sig til nogen eller noget; han er en rigmandssøn med dybe rødder i Shaker Heights. Men nu har Pearls mor Mia lovet, at de endelig slår sig ned og bliver samme sted, så hun tør endelig åbne sig op, og de to familier smelter sammen på uforudsete måder.

Det er fascinerende at følge Mias lettere excentriske, kunstneriske udskejelser. Der er tilsyneladende noget mystisk ved hendes fortid, som hun ikke vil have frem i lyset.

Historien er dragende med det samme, for man fornemmer hele tiden det underliggende drama, som man ved lige pludselig vil dukke op til overfladen. Der er en del karakterer at holde styr på i starten, men efterhånden bliver det lettere at navigere i deres indbyrdes relationer og tilhørsforhold. Historien er drevet af nogle virkelig interessante og nuancerede karakterer, som ikke er hverken stereotype eller overfladiske.

Det er utroligt velskrevne og knivskarpe observationer af menneskelighed, både når den er smuk og grim. Det er en ærlig samfundskritik, som foregår i 1990’ernes USA, men er lige så aktuel nu. Den behandler emner som racisme, retfærdighed, oprør mod normer, repræsentation og fortidens skeletter i skabene.

Familien McCullough adopterer et asiatisk spædbarn, hvilket sætter gang i en lavine af begivenheder i Shaker Heights ved spørgsmålet om, hvor barnet egentlig hører til. Det bliver en nyhedssensation, som deler lokalsamfundet i to lejre. Det bliver en kompliceret sag med uforudsete konsekvenser, ikke kun for de direkte involverede parter, men også for mange andre.

Meget mere bør ikke afsløres om handlingen, og jeg kan kun anbefale at læse bogen, for den er utroligt godt skrevet og er både spændende, interessant og tankevækkende.Ingen kommentarer:

Send en kommentar