onsdag den 5. december 2018

"Snesøsteren" af Maja Lunde (illustreret af Lisa Aisato)Titel: Snesøsteren   Forfatter: Maja Lunde (illustreret af Lisa Aisato)   Udgivelsesår: 2018   Forlag: Turbine
Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine

Snesøsteren er simpelthen den fineste julefortælling i 24 kapitler – ét til hver dag i december op til juleaften. Bogen har været en kæmpe succes i Norge og er solgt i over 160.000 eksemplarer – og nu er tiden så kommet til den danske udgivelse.

Den handler om Julian, der har mistet sin søster, Juni, et halvt år tidligere, og intet er helt det samme længere. Han har fx svært ved at snakke med sin bedste ven Jakob, hvilket han aldrig havde førhen. Og for første gang nogensinde glæder han sig ikke til juleaften, men frygter den derimod. Han har faktisk fødselsdag juleaften, ligesom mig. Han svømmer tit, og en dag møder han foran svømmehallen den spøjse pige Hedvig, som snakker virkelig meget – så meget, at man sjældent kan følge med og svare på hendes mange spørgsmål. Ved første indtryk mindede hun mig lidt om Pippi Langstrømpe, på den bedst mulige måde.

Hedvigs hjem er smukt pyntet og emmer af julestemning. Det er der til gengæld ikke meget af hjemme hos Julian. Hans forældre er i sorg, og de har nærmest ikke ænset, at det er jul, og intet er, som det plejer eller burde være. Han savner, hvordan familien plejede at fejre jul, alle deres traditioner, og allermest savner han Juni. Heldigvis får han den julehygge, varme og tryghed, som han savner, i venskabet med Hedvig og den tid han tilbringer i hendes hjem, der ligesom hende er så farvestrålende og levende i stærk kontrast til det hjem, han kommer fra, som er blevet trist, gråt og stille, efter at de mistede Juni.

Udover al varmen og julehyggen er bogen også alvorlig, kold, snefyldt og mystisk, for Hedvig har åbenbart hemmeligheder, som hun ikke kan fortælle om, og hvem er den gamle mand, der går rundt udenfor hendes hus?

Historiens ord er akkompagneret af smukke illustrationer skabt af Lisa Aisato. Det er en af de smukkeste bøger, jeg nogensinde har set. Illustrationerne er stemningsfulde og passer perfekt til historiens atmosfære, og de skruer helt op for julehumøret. Det er nogle fantastiske, farvestrålende og detaljerede billeder, som skaber det perfekte portræt af julen – sådan som de fleste ville ønske, at den så ud med pynt, sne, lys, varm kakao og brunkager – en helt traditionel forestilling om, hvordan julen bør være.

Jeg læste den ikke i de 24 små bidder, men derimod mere samlet over et par dage, og det egner den sig også virkelig godt til, da handlingen ikke er delt ud på 24 særskilte dage men fortsætter glidende fra kapitel til kapitel. Det var også svært at slippe den, da jeg først var gået i gang, og det er en virkelig rørende julefortælling, som det varmt kan anbefales at hygge sig med i december.
2 kommentarer:

  1. Den er så skøn! Jeg er i gang med den - dog et kapitel om dagen :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt! Tror også, at det er en hyggelig måde at læse den på :-)

      Slet