lørdag den 24. september 2016

"Attachments" af Rainbow Rowell


Titel: Attachments   Forfatter: Rainbow Rowell   Udgivelsesår: 2012 (org. 2011)   Forlag: Orion Books

Bogen Attachments modtog jeg, da jeg deltog i Michelles sommerbyttebogsprojekt, #ViLæserSommerbøger. Det var Michelle selv, der udvalgte Attachments til mig, som den perfekte sommerbog, og med sådan en anbefaling, glædede jeg mig ekstra meget til at læse den. Man må sige, at hun har ramt plet, både hvad angår min smag og sommerstemning, for hvad er bedre at læse om sommeren end let og underholdende chick-lit? Denne er nemlig både sød, sjov og perfekt til sommer.

Det er en lidt anderledes form for chick-lit end jeg er vant til at læse, da denne er fortalt fra en fyrs perspektiv. Lincoln er en ensom computernørd, som stadig bor hjemme hos sin mor. På jobbet har han til opgave at holde styr på, at de andre medarbejdere opfører sig ordentligt online, og han skal derfor bl.a. læse deres e-mails. Især e-mail udvekslingen mellem Jennifer og Beth fanger hans opmærksomhed, og han læser ivrigt deres private korrespondancer. Derigennem føler han, at han kommer til at kende dem personligt, og han forelsker sig endda i den ene af dem. Men er det muligt at finde ægte kærlighed på skrift? Det er et interessant spørgsmål, som bogen stiller.

Fortællingen skifter mellem Jennifer og Beths samtaler i emailform, og Lincoln som fortæller, hvilket giver et indblik i deres liv på vidt forskellige måder, som alle siger overraskende meget om deres personligheder. Man føler ret hurtigt at man kender dem, hvilket også er Lincolns pointe – han føler, at han kender dem gennem deres mails, selvom de ikke aner, at han eksisterer, og ubevidst deler deres mest private tanker med ham.

Bogen foregår i 1999. Den giver lidt samme 90’er nostalgiske følelse som You’ve Got Mail, en af de ultimativt bedste 90’er film, hvor hovedpersonerne også forelsker sig over mail – men der er det dog gennem mails, som de sender til hinanden. I Attachments er det Lincoln, der forelsker sig ud fra mails, som ikke engang er til ham, hvilket unægtelig gør det hele en kende mere kompliceret.

Grænsen mellem at være en creepy stalker, der invaderer folks privatliv, og på at være en ensom stakkel, er lidt svær at definere i denne bog. Man får lidt ondt af Lincoln, som egentlig bare er en introvert enspænder, men i virkeligheden en rigtig god fyr, om end genert.

Det at Lincoln forelsker sig gennem emails, viser hvor stor en magt ord har. Hvad vi vælger at skrive om, vores bekymringer og hverdagssamtaler, siger nok i virkeligheden en del mere om os som personer og om vores personlighed, hvilket Rainbow Rowell viser med denne bog, hvori ord danner så tydeligt et billede af en ukendt person, at det gør det muligt at forelske sig i vedkommende.

Med sin sædvanlige quirky humor, har Rainbow Rowell her skrevet en lidt atypisk kærlighedshistorie. Det er virkelig en feelgood bog, der samtidig stiller sig kritisk overfor andres forventninger. Det skal handle om, hvad der gør DIG lykkelig. Lincoln har masser af tid og penge, men har ikke fundet kærligheden. Hans søster har travlt med at fortælle ham, at han lever sit liv forkert. Men der er ingen opskrift på lykke, den er individuel, og Lincoln holder heldigvis fast i hvem han er, og beviser, at man ikke skal lade andre dømme en på, hvordan man vælger at leve sit liv.


Jeg kan helt sikkert anbefale at læse Attachments, både hvis man i forvejen er Rainbow Rowell fan, men også hvis det er første gang man stifter bekendtskab med hende. Det er en virkelig skøn bog!

6 kommentarer:

 1. Der er intet som god, underholdende chick lit - eller lad lit :-D

  SvarSlet
 2. Så fin en bog - den må på læselisten!

  SvarSlet
  Svar
  1. Så fin, og virkelig skøn historie! Jeg glæder mig til at høre hvad du synes, når du engang når til den :)

   Slet
 3. Dejligt at høre du også var glad for den. Og det er virkelig en super sød sommerbog, lige perfekt til et glas kold rosevin :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var jeg helt bestemt :)
   Du har så meget ret, et glas kold rosevin ville passe perfekt til :D

   Slet