mandag den 22. august 2016

"Lying Out Loud" af Kody Keplinger


Titel: Lying Out Loud   Forfatter: Kody Keplinger   Udgivelsesår: 2015   Forlag: Hodder Children’s Books

Jeg elskede The DUFF af samme forfatter, og dette er en slags fortsættelse til, hvor vi følger Wes’ lillesøster Amy, og hendes bedste veninde, Sonny. Sonny har det svært, og bor hemmeligt hos Amy, fordi hun er blevet smidt ud hjemmefra af sin mor og hendes far er i fængsel. Samtidig har hun lidt af et problem med at fortælle sandheden. Hun er utroligt god til at lyve, og det er ofte nemmere at lyve end at forklare, hvor dårligt hun egentlig har det.

Ryder er ny på deres skole, men Sonny og Amy bryder sig mildest talt ikke om ham. Han har dog et crush på Amy, og da han skriver til hende og inviterer hende på date, ender hende og Sonny med for sjov at skrive en virkelig led mail til ham. Det var aldrig meningen, at den skulle have været sendt, men ved en fejl bliver den det alligevel. Som det oftest er med internettet, kan man ikke tage den slags tilbage. Sonny lover at skrive en undskyldning til ham, som han accepterer og de begynder at skrive frem og tilbage. Sonny finder ud af, at han faktisk er en rigtig sød fyr, og han virker også til at synes om hende. Det eneste ret betydelige ’men’ er dog, at Ryder fejlagtigt tror, at det er Amy, han skriver med, og da det går op for Sonny, får hun ikke rettet fejlen i tide, men fortsætter med at skrive med ham og udgive sig for at være hende, bag Amys ryg.

Amy og Sonnys venskab er fantastisk, og beskrevet så godt, at man ikke er et øjeblik i tvivl om, at de vil gå igennem ild og vand for hinanden. Man kan godt undre sig over, hvorfor Sonny så fortsætter med at lyve over for Amy, men det er så indgroet en del af hende, at hun ikke kan lade være. Hun gør det i virkeligheden heller ikke for at være ond, det er simpelthen en forsvarsmekanisme, der i årevis har været der for at beskytte hende mod alt det, der gør ondt i livet. Sonny får også tilpas mange knubs undervejs til at understrege bogens budskab om, at man selvfølgelig kommer længst med ærlighed. Frygten for at miste Amy, usikkerheden omkring fremtiden vedr. college er også en vigtig faktor. Sonny har hele ansvaret for sig selv, og har gentagende gange oplevet omsorgssvigt fra hendes forældres side, så Amy er alt hun har. Og nu Ryder. Derfor er det så svært for hende, at få rodet sig ud af det kaos, hun mere eller mindre ubevidst har skabt.

Der er også et hyggeligt gensyn med Bianca og Wes fra The DUFF. Selvom de kun har små biroller i denne bog, er det stadig en fin detalje, at man ser dem igen, hvis man har undret sig over, hvad der er sket med dem sidenhen. Keplinger hiver også for en kort stund de to hovedpersoner fra A Midsummer's Nightmare ind, så man ikke er i tvivl om, at det stadig er en Hamilton High bog. 


Bogen er virkelig hurtigt læst, og den er utroligt underholdende. Ligesom i The DUFF skriver Kody Keplinger humoristisk og hendes karakterer er dejligt sarkastiske. Romancedelen er tilpas problematisk og udfolder sig i det helt rette tempo, men med masser af forviklinger undervejs, så man aldrig er 100% sikker på, hvad det vil ende med. Det er en fantastisk, typisk amerikansk high school bog med masser af teenagedrama, kærlighed, familie og venskab, og jeg vil helt sikkert anbefale den til alle, der ligesom mig elsker The DUFF. Keplingers anden bog, A Midsummer’s Nightmare kan i øvrigt også anbefales, og jeg skal helt sikkert også have fingrene i resten af hendes bøger! 

2 kommentarer:

  1. Jeg eeeelskede 'The Duff', så jeg burde virkelig også snart få læst den her! :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder som en virkelig god plan :D Den her når ikke helt op på højde med 'The Duff,' men den er stadig rigtigt god! :)

      Slet