fredag den 30. oktober 2015

"Watchmen" af Alan Moore & Dave GibbonsTitel: Watchmen   Forfatter: Alan Moore & Dave Gibbons   Udgivelsesår: 2014 (org. 1986)   Forlag: DC Comics


Watchmen er en tegneserie på 12 hæfter, som blev udgivet i midten af 80erne, og senere er blevet udgivet til denne samlede graphic novel. Det er en utroligt kompleks og nuanceret historie, som på én gang kritiserer samfundet og menneskeheden, og udstiller frygten for atomkrig og tredje verdenskrig i USA under den kolde krig.

Den foregår i et alternativt, dystopisk New York i 80erne, hvor nogle historiske fakta er bevaret, mens andre er ændret, fx er Nixon stadig præsident og USA vandt Vietnam-krigen, hvilket gør historien til et spændende tankeeksperiment i, hvordan verden ville se ud hvis disse ting rent faktisk var sket, eller hvis andre små ting var sket anderledes.

Vi følger en række superhelte, eller maskerede selvtægts mænd, gennem forskellige tidslinjer og perspektiver. De forsøger, mere eller mindre forgæves, at opretholde en form for lov og orden. Samfundet er korrupt, folk på gaderne er i oprør og ingen har kontrol over situationen. USA er på grænsen til atomkrig med Sovjetunionen, samtidig med at en ukendt fjende forsøger at dræbe superheltene. Nedenunder alt dette lurer en endnu større trussel.

Bogen handler i høj grad om, hvordan vi undgår verdens undergang, hvem skal have skylden, og hvilke midler det er okay at tage i brug undervejs.  Hvem må bestemme over liv og død? Og hvem bestemmer hvad det ideelle samfund er? Den udfordrer også vores traditionelle opfattelse af superhelte, for ingen af dem i bogen er perfekte, de har alle fejl, og det er svært at skelne mellem hvem der er gode og onde, og om der overhovedet findes sådan en opdeling.


Man skal ikke lade sig narre af tegneserieformatet. Watchmen er ikke let læsning, men derimod tung, mørk og kompleks, men samtidig virkelig interessant. Der er så mange lag til historien, at det er en bog man kan tage frem igen og igen og stadig opdage nye detaljer. Der er en god blanding af action og mere tænksomme passager, mens mysteriedelen vender side efter side, i håb om at finde ud af, hvem der er mastermind bag det hele. Selvom man skal holde tungen lige i munden, kan jeg klart anbefale at læse den!

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar