søndag den 12. juli 2015

Serieanmeldelse #1: "The Infernal Devices" af Cassandra Clare

Indimellem vil jeg, efter at have færdiglæst en serie, lave en samlet anmeldelse og overordnet opsamling og vurdering af serien som helhed, frem for at anmelde hver bog for sig selv. 

Tessa ankommer til London, efter at have lagt sit liv i New York bag sig. Hun har dog ingen anelse om hvad der venter hende, kun at hun skal mødes med sin bror Nate, som aldrig dukker op. I stedet bliver hun kidnappet og trænet i magi hun ikke vidste at hun besad. Hun kan skifte form, og hun er den eneste af sin slags. Hun ved ikke selv hvad hun er, og tilsyneladende har kun den mystiske skurk Mortmain kendskab til hendes oprindelse. Til hendes held bliver hun reddet af Will, som er shadowhunter, og hendes nye liv i shadowhunternes institut i London begynder. Mortmain og hans mekaniske håndlangere lurer dog stadig, sammen med mysteriet omkring hvad Tessa er, og hvorfor Mortmain så desperat har brug for hende. 
Tessa er nem at holde af. Hun er den typiske seje og selvstændige heltinde, men præget af 1800-tallets tankegang. Tessa er ikke helt så naiv som man kunne have frygtet, og hun svælger ikke i selvmedlidenhed. Hun tackler de problemer hun står overfor, selvom hun om nogen bliver udsat for forfærdelige svigt, tab og trusler, som konstant hænger som en mørk sky over hovedet på hende.
Hun er nøglen til hele mysteriet med Mortmain, men hun ved ikke selv hvordan, eller hvorfor han er så opsat på at få fat i hende. Af og til i bogen fylder dette mysterium dog overraskende lidt, og træder i baggrunden til fordel for de mange kærlighedshistorier der udspiller sig i shadowhunter instituttet. Nogle gange virkede det næsten lidt for oplagt at der var en udkåren til hver og én af karaktererne, men romancerne var alligevel søde og hyggelige at følge. Skiftene mellem karakterernes synsvinkler gjorde tempoet i bogen højt, og sikrede at man ikke kom til at kede sig, men blev ved med at læse, da et afsnit ofte sluttede i en cliffhanger, hvorefter man måtte følge et par andre karakterers oplevelser inden man igen vendte tilbage til den pågældende situation.

Tessa forelsker sig i to fyre på én gang. Hendes dilemma mellem Will og Jem er rigtigt godt beskrevet, og jeg kan godt lide at man som læser har adgang til alle deres overvejelser hver især. Det giver en helt anden dybde og forklaring på hvorfor de handler som de gør, og man fatter hurtigt sympati med dem alle tre. Især da dette trekantsdrama er en smule atypisk, da der ikke umiddelbart er nogen jalousi mellem dem.1800-tallets London danner den perfekte ramme om fortællingen, med stemningsfulde beskrivelser af Londons disede og regnfulde gader, hestevogne, balkjoler og Tessas tanker om etikette og anstændighed. De mange referencer til 1800-tallets litteratur giver fortællingen et ekstra lag, og både Tessas og Wills bogkærlighed skinner tydeligt igennem.
Epilogen i sidste bog var fantastisk! Den bandt en utroligt gennemført sløjfe på historien, og efter at have læst den, kunne jeg ikke forestille mig at det skulle ende anderledes. Den var virkelig velskrevet, og efterlod mig med en meget tilfreds og behagelig følelse af at karaktererne endte hvor de skulle.
Alle tre bøger i trilogien var spændende, fyldt med action, og jeg følte ikke at bog nummer to bare var fyld inden den store finale, som ellers nogle gange kan være tilfældet i trilogier.

Alt i alt en meget anbefalelsesværdig trilogi, hvis man er til god fantasy. Clare har skabt et gennemført fantasyunivers. Selvom the Infernal Devices er en prequel til the Mortal Instruments, gjorde det ikke noget dårligt for min læseoplevelse, at jeg havde læst the Mortal Instruments først, nærmest tværtimod. Det tog ikke lang tid at forsvinde ind i universet igen, og jeg nød især ’gensynet’ med Magnus Bane, som gav mig endnu mere lyst til at læse the Bane Chronicles, som nu står højt på min TBR.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar