mandag den 31. august 2015

"Fire & Flood" af Victoria Scott



Titel: Fire & Flood   Forfatter: Victoria Scott   Udgivelsesår: 2014   Forlag: Scholastic Press
Læst som e-bog


Tella Holloway is losing it. Her brother is sick, and when a dozen doctors can’t determine what’s wrong, her parents decide to move to Montana for the fresh air. She’s lost her friends, her parents are driving her crazy, her brother is dying – and she’s helpless to change anything.
Until she receives mysterious instructions on how to become a Contender in the Brimstone Bleed. It’s an epic race across jungle, desert, ocean, and mountain that could win her the prize she desperately desires: the Cure for her brother’s illness. But all the Contenders are after the Cure for people they love, and there’s no guarantee that Tella (or any of them) will survive the race.

Dette var en både intens og actionpacked læseoplevelse, fyldt med humor og sarkasme, og den fangede mig hurtigt.

Flere steder bliver den beskrevet som Hunger Games møder Pokémon – det var dét der fangede min interesse, og jeg blev bestemt ikke skuffet. Jeg fik præcis hvad jeg forventede, og jeg var virkelig godt underholdt. Historien er fyldt med spænding, og siderne vendte nærmest sig selv.

Tella starter som en overfladisk og lettere egoistisk hovedperson, men hun sætter alligevel livet på spil og satser alt for at redde sin bror. I starten er hun helt sikkert fremstillet som underdog, men hun udvikler sig til at være en sej og selvsikker overlever, og i virkeligheden har hun måske altid haft det i sig. Hendes kærlighed til dyrene gjorde det endnu lettere at holde af hende, og dyrene i sig selv var fantastiske karakterer.

Bogen viser den interessante magtbalance som opstår, når man sætter nogens elskede i fare og samtidig giver dem chancen for at redde dem. Deltagerne er tvunget til at gøre som konkurrencens bagmænd kræver og det forventes at de gør det uden at stille spørgsmål. Det afholder dem dog ikke fra at knytte stærke bånd undervejs og hjælpe hinanden på trods omstændighederne, og blandt de øvrige deltagere er der flere mindeværdige personligheder. Der er dog også fjender i spillet, udover bagmændene, og det er svært at vide hvem man kan stole på.

Der er masser af mystik omkring, hvem der står bag konkurrencen, sygdommen og kuren. Det er større og stikker dybere end først antaget. Det er et interessant indblik i menneskelig psyke og hvordan vi reagerer under pres, reagerer mod hinanden og hvad der skal til for at mennesker viser deres sande ansigt, og hvor langt man er villig til at gå for at redde dem man elsker. De bliver presset til det yderste, både fysisk og psykisk.


Der er da nogle fællestræk med Hunger Games, men jeg synes ikke det er nok til, at man kan kalde det en direkte efterligning. Historien og universet er alligevel helt sin egen, selvom det ikke er det mest originale koncept i verden, men det fungerer bare virkelig godt, og kan klart anbefales.

fredag den 28. august 2015

"Jagten på Harry Winston" af Lauren Weisberger


Titel: Jagten på Harry Winston   Forfatter: Lauren Weisberger   Udgivelsesår: 2008   Forlag: Sommer & Sørensen (Borgens Forlag)


En lørdag aften efter alt for mange drinks indgår de tre veninder en pagt: På et år skal de ændre deres liv radikalt. I løbet af det næste år skal Emmy have affærer med en mand fra hvert kontinent, Adriana skal sikre sig en Harry Winston-diamant og dermed en kommende ægtemand, og Leigh må finde ud af, hvilken mand hun egentlig vil have. Klar? Parat? Start!

Den startede lovende ud som klassisk chick-lit med typiske, komisk uheldige og lettere neurotiske hovedpersoner. Den slags bog, hvor man føler, at man kender personerne allerede efter ganske få siders læsning. Personerne var stereotyper, men det føltes lidt som gensyn med gamle veninder, om end en smule karikerede og til tider overdrevne. Vi følger deres glamourøse liv på Manhattan, men samtidig meget normale problemstillinger omkring kærlighed, forhold, livet sidst i tyverne, og den identitetskrise der nogle gange følger med at runde en bestemt alder og indse, at man måske ikke er det sted i livet man havde forventet. Det hele viste sig dog hurtigt at gå ned af bakke.

Bogen har da sjove øjeblikke, men mest af alt var det en kamp at komme igennem de knap 300 sider. Da jeg nåede til side 100, overvejede jeg at give op. Jeg læste andre bøger samtidig. Min stædighed fik mig til at læse videre, men den hang lidt som en tung sky over hovedet på mig. Karaktererne virkede ligegyldige og nogle gange endda irriterende og urealistiske. Jeg kunne ikke rigtigt relatere til dem eller deres liv, hvilket var super ærgerligt. Der sker ikke det store i løbet af bogen, ikke noget sindsoprivende spændende og når der endelig er passager med noget handling, bliver det alt for hurtigt afløst af ligegyldig smalltalk fra forfatterens side, så helhedsindtrykket kommer til at fremstå indholdsløst.

Bogen er ikke direkte elendig, bare lidt kedelig og ligegyldig. Der er for meget klynk, brok og selvmedlidenhed. Personerne og handlingen er dybt uinteressante og selvcentrerede. Det er også som om, at pagten, som ellers skulle være omdrejningspunktet for hele bogen, lige så stille bare glider ud i sandet, som om både forfatter og karakterer lige så stille selv opgiver at føre idéen til ende…


Det var sgu morsomt når det var Renée Zellweger som spillede en sød, buttet pige som kæmpede sig gennem en våd selvmedlidenhedsfest, men det var ikke så hysterisk morsomt når man selv var den søde, buttede pige – okay, tynde, men ikke på den lækre måde – og ens liv lige havde forvandlet sig til en chick flick.

torsdag den 27. august 2015

Samlermani #2: Barnes & Noble Leatherbound Classics




Den største og mest konsekvente bogsamling jeg er påbegyndt, er fra serien Barnes & Noble Leatherbound Classics. I min optik er det den mest gennemførte og smukke udgave, man kan få bøger i. Samtidig findes der et kæmpe udvalg af både titler og forskellige udgaver indenfor serien, som består af både enkeltstående bøger, men også samlede udgaver af dele af eller hele forfatterskaber. Jeg ønsker konstant at udvide samlingen, da det er bogskønhed på højeste plan, og jeg bliver altid så glad af at se, hvor flot de pynter på hylderne. Derfor mente jeg også, at min beskedne samling fortjente en lille fremvisning.   



Jeg havde meget svært ved at begrænse mig, da jeg sidste efterår boede fire måneder i USA, og havde ubegrænset adgang til Barnes & Noble, hvor priserne på disse kun er en brøkdel af, hvad de koster herhjemme ($10, $12 og $20). Det var svært at modstå at købe alle bøgerne, og det var også lidt af et projekt at fragte dem hjem. Men som det ses, så lykkedes det alt sammen. Enkelte af dem har jeg dog også købt herhjemme, eller fået i gave, og jeg tror, at det bliver et livslangt projekt at samle flere og flere af disse skønheder.



Titlerne på billederne er:

Alice’s Adventures in Wonderland & Other Stories af Lewis Carroll
Pride and Prejudice af Jane Austen
Frankenstein af Mary Shelley
Jane Eyre af Charlotte Brontë
The Scarlet Letter af Nathaniel Hawthorne
The Picture of Dorian Gray af Oscar Wilde
Wuthering Heights af Emily Brontë
Little House on the Prairie: The First Five Novels af Laura Ingalls Wilder
The Complete Tales and Poems af Edgar Allan Poe
Greek Myths: A Wonder Book for Girls and Boys
The Call of the Wild
af Jack London
The Wizard of Oz af L. Frank Baum
The Jungle Book af Rudyard Kipling
Peter Pan af J. M. Barrie
Twenty Thousand Leagues Under the Sea af Jules Verne

Samler I også på Barnes & Noble Leatherbound Classics?
J

onsdag den 26. august 2015

"Magonia" af Maria Dahvana Headley



Titel: Magonia   Forfatter: Maria Dahvana Headley   Udgivelsesår: 2015   Forlag: HarperCollins
Læst som e-bog



I like the sky. It’s rational to me in a way that life isn’t. Looking at it doesn’t suck the way you might think it would, given all the dying-girl-stares-at-heaven possibilities. I don’t think of the sky as any kind of heaven item. I think of it as a bunch of gases and faraway echoes of things that used to be on fire.

Aza har en mystisk lungesygdom, men ingen ved rigtigt hvad der er galt med hende, hvilket gør hende sært fascinerende. Hun er syg og svag, men vil ikke have medlidenhed. Hun er træt af falskhed, men alligevel er hun ikke for fin til indimellem at udnytte den medlidenhed og de privilegier sygdommen fører med sig, fx i skolen. Hun har luret hvordan hun kan vende den til sin fordel, og slippe afsted med mere end de fleste, selvom det selvfølgelig er en ringe trøst sammenlignet med at være rask. Hun bliver kvalt, ikke kun bogstaveligt talt af hendes lungesygdom, men også i overført betydning af folks opførsel omkring sygdommen.

Hun tænker meget på, at hun skal dø, og hvad det vil gøre ved hendes familie. Døden spiller en stor rolle for hende, og hun bliver konstant mindet om den, fordi folk opfører sig, som om hun kan dø når som helst.

En dag ser hun et skib i skyerne og hører stemmer kalde på hende. Det virker for ægte til at være hallucination, selvom folk mener, at det er en bivirkning af hendes medicin. Jason har dog researched sig frem til, at det må have noget med Magonia og irsk overtro at gøre. Jason er Azas bedste ven. Han er et geni, opfinder, og den eneste, der ikke behandler hende som om hun er svag og syg, han konfronterer hende med selv de svære ting. Indimellem får vi et kapitel fortalt af ham, og det fungerede rigtig godt.

Da Aza tilsyneladende dør, vågner hun op på et flyvende skib, fyldt med fugle, magi, sang og mærkelige væsner. En verden hun ikke anede eksisterede, men hvor hun hører til og finder ud af hvem hun er. En verden i luften, over vores, med skibe og pirater. Jason er overbevist om, at hun ikke er død, og hans desperate forsøg på at finde hende begynder.

When it’s my turn to talk, I take off the alligator head, and recite a little chunk of pi. Then I say, as fast as possible: “So you may or may not know that people keep finding more digits of that number. I wanted to give Aza all the digits. I tried that, the first time we met. I found out later that she knew more digits than I did. I was trying to give her something that wouldn’t ever end.

Aza er en speciel og uforglemmelig hovedperson. Hun tiltaler læseren direkte, som om hun fortæller historien personligt og meget uformelt. Der er en fantastisk humor i bogen, om end en smule morbid og sarkastisk. Der var så mange mindeværdige citater i denne bog, at jeg næsten har lavet markeringer på hver eneste side.

Der er masser af eventyr og referencer til irsk overtro, uden at det fylder for meget. Samtidig er der en lille løftet pegefinger til os alle i form af advarslen om, hvad forureningen fra jorden skader himlen og truer med at ødelægge Magonia.


Goodreads kalder den en blanding af Neil Gaimans ”Stardust” og John Greens ”The Fault in Our Stars” og det er jeg til dels enig i. Sådan starter den i hvert fald ud, inden den bliver helt sin egen. Den var magisk og eventyrlig, speciel og fantastisk. Der var dog i bogens første halvdel, forventeligt, meget baggrundshistorie, præsentation af universet og indledning, hvor næste bog forhåbentlig bliver mere actionpræget, og historien kan fortsætte uden introduktion. Det er i hvert fald en anbefalelsesværdig læseoplevelse, og jeg glæder mig til at læse videre i serien.

tirsdag den 25. august 2015

Plusbogs Sommerlæseleg 2015



Det lykkedes faktisk at passe bøger fra min sommerlæsning ind i hver af de ti kategorier:
1. En bog anbefalet af en ven
”Vi var Løgnere” af E. Lockhart. En spændende bog med et fuldstændig uventet twist hen mod slutningen.
2. En bog der har vundet en pris
”Monster” af Patrick Ness vandt en Carnegie Medal i 2012, og ifølge Goodreads også mange andre priser. Det fortjener den også, det var en fantastisk bog om sorg, og hvordan et skrøbeligt barnesind reagerer på en situation, som intet barn burde befinde sig i.
3. En paperback
”A Street Cat Named Bob” af James Bowen.
Fantastisk livsbekræftende fortælling om, hvordan James og katten Bob fandt hinanden på gaden I London, og på mange måder reddede hinanden.
4. En e-bog
”The Perfectionists” af Sara Shepard. Spændende, mystisk og perfect til fans af Pretty Little Liars.
5. En bog om kærlighed
”Things We Know by Heart” af Jessi Kirby. Hjerteskærende fortælling om at miste kærligheden og finde den igen. Det var en virkelig rørende bog.
6. En bog der finder sted i et land du aldrig har været
”Doon” af Carey Corp og Lorie Langdon, foregår i Skotland. Det var desværre en lidt skuffende læseoplevelse, selvom selve settingen i Skotland var betagende.
7. En bog om familier
”On the Fence” af Kasie West. Den handler i høj grad om familie, både om familier der holder af hinanden, men også om destruktive familieforhold.
8. En bog af en dansk forfatter
”Heksefuglen” af Peter Gotthardt. Et dejligt gensyn med en gammel barndomsfavorit.
9. En bog der finder sted om sommeren
”The Summer I Turned Pretty” af Jenny Han. Bogen emmer af sol og sommer, og er den perfekte ferielæsning.

10. En bog der handler om at rejse
”Paper Towns” af John Green. Hovedpersonen kommer på et vildt roadtrip gennem USA, og jeg fik sådan lyst til at tage med!
Har I også været med i Plusbogs Sommerlæseleg? J

Currently reading #4: Read-along, "Pride and Prejudice" af Jane Austen



Lørdag d. 22. august startede jeg, ligesom en masse andre læseglæde mennesker, på klassikeren Stolthed og Fordom af Jane Austen, som en del af LOVEBOOKS’ read-along.

Det er første gang jeg deltager i et read-along, men jeg hygger mig virkelig meget med det. Det er samtidig også første gang, jeg stifter bekendtskab med Stolthed og Fordom, som jeg længe gerne ville læse, men som altid har virket intimiderende, fordi det er så stor og elsket en klassiker. Jeg havde det lidt som om, at jeg var gået glip af noget ved ikke at have læst den, da der overalt findes referencer til historien, Elizabeth og Mr. Darcy. Så denne chance for endelig at få den læst, kunne jeg ikke sige nej til.

Når man først er kommet i gang, er den slet ikke så skræmmende. Den er både sjov, sød og romantisk, og det er samtidig en fornøjelse at følge andres læsning af den på instagram under hashtagget #Stolthedogfordom. Det er i hvert fald ikke sidste gang jeg deltager i et read-along.



I kan stadig nå at være med, da det kører helt til d. 31. august. LOVEBOOKS har lavet en fin læseplan, men man kan også sagtens læse i sit eget tempo. Jeg er kommet til at læse lidt foran, men sådan er det jo med gode bøger J


Deltager I også? Læser I den også for første gang, eller genlæser I? J

mandag den 24. august 2015

"Monster" af Patrick Ness



Titel: Monster   Forfatter: Patrick Ness   Udgivelsesår: 2015 (org. 2011)   Forlag: Gyldendal
Lånt på biblioteket


Monsteret kom lige efter midnat. Som de jo gør. Men Conor er ikke bange. Han har frygtet et helt andet slags uhyre. Uhyret fra det mareridt, han har haft næsten hver nat, siden hans mor blev syg. Mareridtet med mørket, vinden og skrigene. Men monsteret uden for vinduet er noget andet, noget vildt. Og det vil have det farligste af alt: Det vil have sandheden.

Conors mor er syg, og hans far er rejst, så han må klare mange ting selv. Han bliver mobbet i skolen, da han er et let offer. Han lader dem gøre det, uden modstand, fordi mobningen er den eneste ting i hans liv, som stadig føles normal. Han har mareridt, og ikke nok med det, ser han et monster om natten, hver nat lige efter midnat. Han udvikler et destruktivt forhold til monsteret og nægter at se sandheden i øjnene, da han er tynget af sorg og ensomhed og er følelsesmæssigt isoleret fra omverdenen. Han føler sig usynlig. Monsteret fortæller historier, som indeholder belærende moraler. Det er dog først når det ér for sent, at Conor forstår moralen i historierne. Monsteret symboliserer Conors skyldfølelse, men er samtidig dét, som lader Conor give slip på skyldfølelsen til sidst.

Svaret er, at det ikke kommer an på, hvad man tænker, sagde monsteret, for menneskets hjerne modsiger sig selv hundrede gange hver eneste dag. Du ønskede, at hun ville forsvinde, samtidig med at du var desperat efter, at jeg skulle gøre hende rask. Menneskehjernen tror på små trøsteløgne, samtidig med at den udmærket forstår den smertefulde sandhed, der gør den slags løgne nødvendige. Og hjernen straffer én for at tro på begge dele.

Hans eneste rigtige ven, Lily, bruger han som syndebuk, fordi hun fortalte de andre børn om hans mors sygdom og de begyndte at behandle ham anderledes. Det satte en effektiv stopper for den normalitet han længes efter. Nu er han Conor med den syge mor, som får lidt længere snor og bliver ignoreret, fordi det er lettere end at håndtere barnets voldsomme reaktioner på så ubærlig en situation.

Historier er nogle vilde skabninger, fortsatte monsteret. Når man slipper dem løs, ved man aldrig, hvor meget ravage de vil lave.

Bogen er ikke kun dybt tragisk, men også eventyrlig og spændende. Den er noget skræmmende realistisk pakket ind i noget skræmmende urealistisk. Man bliver som læser suget ind i et barnesinds til tider uhyggelige forsvarsmekanismer i forsøget på at tackle noget, som intet barn burde udsættes for. Fyldt med fantastiske illustrationer, som passer perfekt til historien og bidrager til den dystre stemning. Jeg elsker, når der på den måde er gjort lidt ekstra ud af en bog. Man bliver som læser fuldstændigt opslugt af fortællingen, som på én gang er både gribende, rørende og stemningsfuld.


Det var en helt fantastisk læseoplevelse, som man endelig ikke skal snyde sig selv for, og den fortjener alle fem stjerner.

fredag den 21. august 2015

Nye bøger #3: Genbrugsfund



Det kan godt betale sig at gå på jagt i genbrugsbutikker efter bøger. Indrømmet: meget af det, de har på hylderne er noget bras. Indimellem kan man dog være heldig at støde på noget virkelig, virkelig godt, til næsten ingen penge.

Forleden var jeg så heldig. Jeg var i to forskellige genbrugsbutikker i Horsens, som begge har et stort udvalg af bøger. Begge steder havde endda hylder med engelske bøger, så det var primært der jeg gjorde de bedste fund.

Bøgerne på billedet ovenover har jeg samlet givet 103 kr. for. 103 kr. Hardback udgaverne ser fuldstændig nye ud, så det var virkelig et kup.

Jordens Salt af Sally Altschuler faldt jeg tilfældigt over. Det er sjovt, for efter at have læst Boghjørnets indlæg om tvungen læsning og gamle skolebøger, tænkte jeg virkelig længe over, hvad jeg havde læst som tvungen læsning i skolen, og jeg kunne ikke huske noget af det. Der var dog alligevel én bog, som jeg hverken kunne huske titel eller forfatter på, kun lidt af stemningen i bogen. Jeg var ikke i tvivl, da jeg så den i genbrugen. Det var Jordens Salt, så den måtte med hjem.

Sepulchre af Kate Mosse. Jeg har tidligere læst Winter Ghosts af samme forfatter, som jeg husker som meget stemningsfuld. Sepulchres cover passer perfekt til Winter Ghosts, så den skulle selvfølgelig med hjem og holde den med selskab på reolen.

Lukketid af Joseph Heller. Dette skulle være en slags fortsættelse til Catch-22, hvor man følger nogle af karaktererne mange år efter handlingen sluttede. Jeg elskede Catch-22 og glæder mig meget til at læse Lukketid og til gensynet med karaktererne. Min eneste bekymring er dog lidt, at bogen er på dansk. Tror det er en miljøskade fra mit studie, for jeg ville egentlig helst have læst den på engelsk, men jeg må ’nøjes’ med oversættelsen.

As I Lay Dying af William Faulkner. Dette køb skyldes højst sandsynligt endnu en miljøskade fra mit studie. Der er delte meninger om Faulkner, men alligevel har langt størstedelen af undervisere osv. på mit studie lovprist manden, og det er nærmest blasfemi ikke at have læst og elsket ham. Jeg har tidligere læst hans bog Go Down, Moses til et fag på uni. Jeg var ikke imponeret. Den indeholdt verdens længste passage uden punktum (den er god nok), og vores underviser rådede os til bare at læse videre når der var noget vi ikke forstod, for om vi så læste det 20 gange ville det ikke gøre det bedre (han indrømmede endda selv, at der var passager i Faulkners bøger han aldrig ville forstå… som om det skulle være en kvalitet). Ikke desto mindre, så skal Faulkner have en chance til, for jeg er stadig nysgerrig omkring, hvad der gør ham så fantastisk i nogles øjne.

Uglies af Scott Westerfield har jeg længe gerne ville læse. Det er første del i en serie, så jeg er lidt bekymret for, om jeg kan få resten af bøgerne i denne udgave, for jeg har aldrig set den før. Men nu skal jeg jo selvfølgelig lige læse den, før jeg bestemmer mig for, om jeg skal have resten.

Dead Simple af Peter James læste jeg på dansk for nogle år tilbage, og den var virkelig god. Så jeg regner med at genlæse den inden længe, i denne engelske udgave.

Middlesex af Jeffrey Eugenides, The Shadow of the Wind af Carlos Ruiz Zafón, og Wolf Hall af Hilary Mantel er alle bøger, som jeg har hørt en masse godt om på forskellige andre bogblogs, og jeg kunne simpelthen ikke lade være med at købe dem i disse flotte hardback udgaver.


Har I læst nogle af disse? Fortæl også gerne om gode bogfund I har gjort i genbrug
J


onsdag den 19. august 2015

"Audreys verden" af Sophie Kinsella



Titel: Audreys verden   Forfatter: Sophie Kinsella   Udgivelsesår: 2015   Forlag: Carlsen

Læst som e-bog
Jeg har fået tilsendt ’Audreys verden’ til anmeldelse af Lovebooks.

’Audreys verden’ er en sjov og sød historie om pigen Audrey, som lider af angst og social fobi, som følge af noget forfærdeligt, hun blev udsat for i skolen.

Gradvist får vi små brikker til puslespillet, og man bliver som læser fastholdt i nysgerrigheden efter at få at vide, hvorfor hun altid bærer solbriller og ikke går i skole. Hun er, med psykologens ord, fanget i sin egen lille verden. Vi ved dog ikke præcist hvilket traume Audrey hinter til, da hun ikke har lyst til at snakke om det. Hun fortæller sin historie direkte til læseren, så der er ingen chance for at få noget at vide, som Audrey ikke vil fortælle. Man kan stadig relatere til hende, da mange af hendes usikre tanker er typiske for teenagere. Længslen efter normalitet, at passe ind og få kontrol over sit eget liv kan alle teenagere identificere sig med. Historien handler om at finde sig selv, stå ved hvem man er, og være ligeglad med, hvad andre tænker.

Gennem hverdags-scenarier følger vi hendes og familiens liv i medgang og modgang. Morens kamp mod broren Franks computerafhængighed fylder måske rigeligt, men viser den underholdende, om end lettere anspændte, familiedynamik. Lillebroren Felix løfter ofte den trykkede stemning, når moren viser sig som lettere neurotisk kontrolfreak. Faren tør ikke rigtig andet end at give moren ret, Frank går det hele ofte ud over og Audrey observerer næsten passivt det hele, da hun ikke hverken har lyst eller overskud til at blande sig. Bogen viser på samme tid hvordan Audreys sygdom påvirker familien og vigtigheden af at holde sammen som familie i svære perioder, trods uenigheder.

Familien er Audreys faste holdepunkt, hendes tryghedsmennesker. Hendes psykolog råder hende dog til at presse sig selv og giver hende gode redskaber til at komme videre gennem eksponeringsterapi. Bogen er fyldt med gode råd til at tackle situationer som Audreys, fx at udskifte katastrofetænkning med positiv visualisering, og ikke dvæle ved fortiden. Et af de vigtigste budskaber er, at turde se verden i øjnene og komme ud af sin egen trygge boble, hvilket Audrey gør gennem forholdet til Linus. Kærlighedselementet i bogen centrerer sig både om den første forelskelse, men i lige så høj grad om kærlighed til sin familie og sig selv.

Man kan godt mærke, at bogen er skrevet til et yngre publikum end Kinsellas tidligere bøger. Den er for det meste en god, men til tider middelmådig, læseoplevelse. Kinsellas sædvanlige humor er dog bevaret, og den er skrevet i et let og ungt sprog. Bogen passer til målgruppen og har masser af vigtige budskaber.


Livet består af op og nedture. Hvor kliché det end lyder, så er bogen en skøn og livsbekræftende påmindelse om, at hvis bare man har fantastiske mennesker omkring sig, som man stoler på og føler sig tryg ved, så kan man komme igennem næsten alt.

mandag den 17. august 2015

"Heksefuglen" af Peter Gotthardt



Titel: Heksefuglen   Forfatter: Peter Gotthardt   Udgivelsesår: 2001   Forlag: Carlsen
Lånt på biblioteket



Mette og hendes familie glæder sig til en dejlig ferie i det gamle, lejede sommerhus. Men Mette mærker hurtigt, at der er noget galt med stedet. Mærkelige hændelser i tusmørket og et alt for livagtigt mareridt bringer hende på sporet af en grum hemmelighed. Noget ondt har engang været på færde her – og nu gør det sig klar til at slå til igen. Mette bliver klar over, at de alle sammen er i livsfare. Men hvad kan hun gøre for at afværge truslen? Og kan hun overhovedet få nogen til at tro på sig?”

Jeg har i lang tid ledt, og ledt, og ledt efter den i min hukommelse. Jeg læste den da jeg var lille, lånt på skolebiblioteket, og kunne simpelthen ikke komme i tanker om, hvad den hed; kun at jeg læste den igen og igen, og at det var noget med en heks og en stor sort fugl (ja, så burde titlen jo have været der, men google var ikke til nogen hjælp).

Jeg fik den dog tilfældigt opsporet, reserveret på biblioteket og blev dermed genforenet med en af mine gamle børneyndlingsbøger.

Det er en god og spændende børnebog. Historien fungerer rigtig godt og viser faren ved grådighed, at ønske sig for meget magt og ville leve evigt, og hvordan onde magter udnytter svage sjæle.
Da jeg læste den som barn, var den noget af det mest uhyggelige, og det er sikkert også derfor, at den har gjort så stort indtryk, at jeg har husket den så mange år efter. Ved genlæsningen nu, som voksen, har den ikke helt samme effekt, men de passager jeg som barn fandt så skræmmende, har stadig en uhyggelig og mystisk stemning over sig, som breder sig til resten af bogen, godt hjulpet på vej af illustrationerne, som bidrager til stemningen og passer perfekt til historien.


Den er hurtigt læst, men det var et sjovt gensyn med en gammel favorit. Den henvender sig nok mest til børn i 10-12 års alderen; det var i hvert fald den alder jeg havde, da jeg læste den første gang, og til dem kan jeg klart anbefale den.

fredag den 14. august 2015

Currently reading #3: Biblioteksbøger



Jeg er blevet genforenet med biblioteket.
Jeg brugte biblioteket rigtig meget som barn. Jeg har masser af minder om at gå på biblioteket med min mor, og den helt specielle følelse og ikke mindst duft af bøger, som var forbundet med det. Jeg er fra en meget lille landsby, så det første bibliotek jeg husker, var også meget lille, og der var ikke ret mange mennesker, som benyttede sig af det, så man kunne snuse rundt helt uforstyrret. Senere husker jeg bogbussen, som kørte rundt til alle skolerne. Så blev de små biblioteker samlet til ét stort i nabobyen, og senere husker jeg skolebiblioteket, som også var hyggeligt.

Første gang jeg fik mit eget laminerede lånerkort, var ret sejt. Det var med Jungledyret Hugo. Vi lånte hele Lille Hus på Prærien serien og læste højt. Senere var det Rædselsrummet bøgerne af R. L. Stine og Børnene i Kragevig.

Første gang jeg læste Harry Potter, var bøgerne lånt på biblioteket. Dengang føltes det som et gratis tagselvbord af læseoplevelser, og det er det jo for så vidt stadig. Man kan tage en chance og prøve noget, man måske normalt ikke ville læse. Den eneste hage er bare, at man ikke må beholde dem. Og det var nok dér det gik galt for mig. For jeg vil helst have de bøger jeg læser til at stå på min reol.

Alligevel endte jeg på biblioteket den anden dag. Noget, som kan irritere mig rigtig meget, er, når jeg kan huske en bog jeg har lånt som lille på biblioteket, men hvor jeg hverken kan huske navn eller forfatter. Det skete bl.a. med Frozen Summer, som jeg fedtede mig frem til på google (”forside vogn pige Amerika rejse” noget i den stil, var nok til at finde den. Elsker google). Heksefuglen har jeg længe ledt forgæves efter i min hukommelse. Her virkede googletricket desværre ikke. Tilfældigt så jeg en dag, at @bibliotekat, som jeg følger på instagram, lagde et billede op, hvor Heksefuglen var med på, og fem minutter senere havde jeg reserveret den på biblioteket. Jeg har ikke lånt bøger på biblioteket i mange år. Da jeg hentede Heksefuglen, skulle jeg jo liiige kigge mig omkring, og endte med i alt at låne fem bøger. 



Det er næsten som om, at der er åbnet op igen, og jeg godt kan se mig selv læse biblioteksbøger. Måske hænger det sammen med, at jeg også er begyndt at læse e-bøger, som jeg jo heller ikke kan stille på plads på min reol efter endt læsning? I hvert fald tror jeg, at jeg er blevet mere åben overfor at læse bøger, som jeg ikke ejer fysisk. Læseoplevelsen er jo den samme, uanset om jeg ejer bogen eller ej. Under alle omstændigheder er det også sundt for mine reoler, da de snart ikke kan rumme flere bøger alligevel. Win-win.


Hvordan har I det med biblioteket? Bruger I det, eller har I ligesom mig, en næsten sygelig trang til at eje alt hvad I læser? J

onsdag den 12. august 2015

Serieanmeldelse #3: "The Lying Game" af Sara Shepard


 "I had a life anyone would kill for.
Then someone did.

The worst part of being dead is that there's nothing left to live for. No more kisses. No more secrets. No more gossip. It's enough to kill a girl all over again. But I'm about to get something no one else does - an encore performance, thanks to Emma, the long-lost twin sister I never even got to meet.

Now Emma's desperate to know what happened to me. And the only way to figure it out is to be me - to slip into my old life and piece it all together. But can she laugh at inside jokes with my best friends? Convince my boyfriend she's the girl he fell in love with? Pretend to be a happy, care-free daughter when she hugs my parents goodnight? And can she keep up the charade, even after she realizes my murderer is watching her every move?"

Jeg begyndte på Lying Game serien, fordi jeg var ret begejstret for Shepards Pretty Little Liars serie, og på mange punkter følger hun her samme skabelon. Serien centreres om forstadsliv, hvor en pæn pige med hemmeligheder forsvinder og intet er som det ser ud til… Undervejs er stort set alle bøgernes personer mistænkte på skift, og virker skyldige indtil de bliver renset for al mistanke og den næste i rækken står for skud. Bøgerne er forudsigelige på den måde, at når man i bog to efterhånden har fanget præmissen om at intet er som det ser ud til, så ved man også, at alt nok først bliver afsløret med ét stort plottwist i slutningen af sidste bog, så mange ting mellem bog et og bog seks kom hurtigt til at virke som fyld inden den store finale.

Da jeg nåede til den sidste bog, havde jeg faktisk nogenlunde gættet hvordan den ville ende. Jeg havde dog været bange for, om det ville ende ud i en plat overnaturlig forklaring, da Suttons hinsidige tilstedeværelse i forvejen var et overnaturligt element, som jeg til tider havde det lidt svært med. I starten var det rigtig svært at finde ud af, da man parallelt får del i Emmas og Suttons tanker, ofte blandet sammen, og det virker som om, at Sutton har adgang til Emmas oplevelser, men Emma aner ikke at Sutton er der. Som læser ved man også ofte mere end Emma gør, i form af de flashbacks Sutton får til de begivenheder, der ledte op til hendes forsvinden, men de slutter oftest så abrupt at man alligevel ikke er meget klogere end Emma er. Slutningen præsenterede dog en meget naturlig forklaring på hvad der var sket, så den skuffede ikke.

Jeg undrede mig indimellem over, hvor ’normalt’ et liv det lykkedes Emma at have, på trods af, at hun blev stalket, truet og var den eneste der vidste, at hendes søster var blevet myrdet. Det afholdt hende ikke fra at overtage Suttons venner, finde kærligheden, blive en del af familien, shoppe, feste og have helt almindelige teenagebekymringer.

Udover de seks primære bøger, er der også udgivet to korte e-bøger, som foregår henholdsvis før den første bog, og mellem bog fem og seks. Dem læste jeg også, og det var den ene af dem, som ledte mig på sporet af hvem den skyldige var, selvom jeg egentlig ikke tror, at det var meningen. Af den grund vil jeg dog anbefale, at man også læser de to companions.

Serien kan klart anbefales til fans af Pretty Little Liars. Ligesom PLL er denne også filmatiseret som TV-serie, men den blev stoppet efter kun to sæsoner. Jeg har dog alligevel planer om at se den på et tidspunkt.


mandag den 10. august 2015

"A Street Cat Named Bob" af James Bowen



Titel: A Street Cat Named Bob   Forfatter: James Bowen   Udgivelsesår: 2012   Forlag: Hodder & Stoughton



Der skulle ikke meget overtalelse til, før jeg valgte at læse den. Hallo, kat på forsiden. Derudover er det en selvbiografisk fortælling omkring hvordan mødet med katten Bob ændrede James’ liv, mens han kæmpede mod sin afhængighed af stoffer. Bob er en kat med en stor personlighed. Selvom man nok altid selv synes, at ens kæledyr har en helt speciel personlighed, så evner James at lade Bobs personlighed skinne virkelig tydeligt igennem bogens sider, hvilket er en stor bedrift, da vi jo af gode grunde ikke hører fra Bob selv.

Jeg elsker at læse interessante menneskers selvbiografier. At vide, at bogen ikke er fiktion, men virkelige begivenheder fra et andet menneskes liv, synes jeg er vildt fascinerende. Hvor meget af det der er omskrevet og tilpasset til bogformatet er jo så en helt anden diskussion, som ikke helt kan undgås ved denne slags bøger. Selvfølgelig har man som forfatter en del kreativ frihed, men James virker dog meget ærlig og nede på jorden, så jeg vælger at tro på, at hans historie også er det.

It was one of the biggest changes that Bob had brought with him. Thanks to him I’d rediscovered the good side of human nature. I had begun to place my trust – and faith – in people again.

Hans historie indeholder en del kritik af samfundet, dyrevelfærd og menneskers måde at behandle både dyr og hinanden på. Han fortæller dog om sit liv og sin situation uden at have ondt af sig selv, men deler derimod nærmere en lang række observationer og situationer hvori folk omkring ham har reageret på måder, som ikke er særligt medmenneskelige. Ironisk nok, er det først da folk ser ham med katten Bob, at de begynder at udvise en smule sympati og medmenneskelighed. Han forsøger at komme af med fordommene omkring hjemløse og folk som lever på gaden, og det lykkes ham rigtigt godt at tage os med om på den anden side og vise hvad der foregår på gaden.

Bogen består af en masse anekdoter og refleksioner, krydret med sjove facts om katte, som jeg nød meget at læse. Undervejs grinede jeg højt flere gange, specielt over Bobs opførsel, men især måden James beskriver den på. Hans skrivestil er meget afslappet og virkelig hyggelig at læse.

Det er efterhånden en kliché at omtale denne slags historier som livsbekræftende og hjertevarme, men det er præcis hvad denne bog er, og den kan varmt anbefales. Især til folk med et svagt punkt for katte.


There’s a famous qoute I read somewhere. It says we are all given second chances every day of our lives. They are there for the taking, it’s just that we don’t usually take them … It was then that I befriended Bob. Looking back on it, something tells me it might have been his second chance too.

fredag den 7. august 2015

Currently reading #2: Om at læse e-bøger



For tiden læser jeg en del e-bøger. Jeg havde egentlig altid tænkt, at e-bøger var lidt noget pjat, for intet overgår følelsen af at sidde med en rigtig bog i hånden, vende siderne en efter en, og så stille den pænt på plads på hylden når man er færdig. Jeg kan ikke vise mine e-bøger frem på reolen og jeg skal lige vænne mig til at være afhængig af at have strøm på min iPad for at kunne læse, men lige så stille er e-bøgerne alligevel begyndt at udgøre en stor del af min læsning.

Jeg bruger min iPad som e-bogslæser, hvilket fungerer rigtigt godt, da jeg dér både har iBooks og Kindle app’en lige ved hånden, alt efter hvor jeg har købt den pågældende bog henne. Både iBooks og Amazon har desuden et stort udvalg af gratis bøger, men der er kvaliteten dog ofte tvivlsom (man kan være heldig). Mange ældre klassikere, som fx Jane Austens bøger, Charles Dickens’ bøger, Dracula, Frankenstein og mange flere, er også gratis tilgængelige på iBooks.

Fordelene ved e-bøger er mange. De fylder ingenting og man kan have hundredevis af dem med på farten, hvilket jeg flittigt benyttede mig af på ferien og sikkert også kommer til, når pendlerlivet starter op igen om en lille måneds tid. Bogen er tilgængelig i samme øjeblik man klikker ’køb’ og der er dermed ingen utålmodig ventetid ved postkassen.  Jeg føler også, at jeg læser hurtigere på skærmen, og så er jeg stor fan af, at jeg kan markere og lave noter uden at ødelægge papirsiderne i en bog, mens jeg læser. Desuden er det også i nogle situationer smart ikke at være afhængig af en lyskilde for at kunne læse, da teksten jo er oplyst på skærmen.

E-bøger er som regel billigere end trykte bøger (selvom jeg nogle gange krummer tæer over priserne på e-bøger – jeg kunne aldrig drømme om at betale over 100 kr. for en bog uden at have den fysisk i hånden). Ofte er der dog en del at spare på bøger man bare gerne vil læse med det samme, da den amerikanske Amazon side af og til har gode tilbud på deres Kindle bøger.

Hvis økonomien var til det, er der dog ingen tvivl om, at jeg altid ville foretrække at læse flotte hardback udgaver af bøgerne. Men set ud fra et økonomisk synspunkt, er e-bøgerne et fint alternativ.


Selvom det efterhånden er et gammelt og flittigt diskuteret emne, kunne det alligevel være spændende at høre, hvordan I har det med e-bøger, og om I måske ligesom mig, har ændret holdning og e-bøgerne lige så stille har sneget sig ind på jer? J