onsdag den 19. august 2015

"Audreys verden" af Sophie KinsellaTitel: Audreys verden   Forfatter: Sophie Kinsella   Udgivelsesår: 2015   Forlag: Carlsen

Læst som e-bog
Jeg har fået tilsendt ’Audreys verden’ til anmeldelse af Lovebooks.

’Audreys verden’ er en sjov og sød historie om pigen Audrey, som lider af angst og social fobi, som følge af noget forfærdeligt, hun blev udsat for i skolen.

Gradvist får vi små brikker til puslespillet, og man bliver som læser fastholdt i nysgerrigheden efter at få at vide, hvorfor hun altid bærer solbriller og ikke går i skole. Hun er, med psykologens ord, fanget i sin egen lille verden. Vi ved dog ikke præcist hvilket traume Audrey hinter til, da hun ikke har lyst til at snakke om det. Hun fortæller sin historie direkte til læseren, så der er ingen chance for at få noget at vide, som Audrey ikke vil fortælle. Man kan stadig relatere til hende, da mange af hendes usikre tanker er typiske for teenagere. Længslen efter normalitet, at passe ind og få kontrol over sit eget liv kan alle teenagere identificere sig med. Historien handler om at finde sig selv, stå ved hvem man er, og være ligeglad med, hvad andre tænker.

Gennem hverdags-scenarier følger vi hendes og familiens liv i medgang og modgang. Morens kamp mod broren Franks computerafhængighed fylder måske rigeligt, men viser den underholdende, om end lettere anspændte, familiedynamik. Lillebroren Felix løfter ofte den trykkede stemning, når moren viser sig som lettere neurotisk kontrolfreak. Faren tør ikke rigtig andet end at give moren ret, Frank går det hele ofte ud over og Audrey observerer næsten passivt det hele, da hun ikke hverken har lyst eller overskud til at blande sig. Bogen viser på samme tid hvordan Audreys sygdom påvirker familien og vigtigheden af at holde sammen som familie i svære perioder, trods uenigheder.

Familien er Audreys faste holdepunkt, hendes tryghedsmennesker. Hendes psykolog råder hende dog til at presse sig selv og giver hende gode redskaber til at komme videre gennem eksponeringsterapi. Bogen er fyldt med gode råd til at tackle situationer som Audreys, fx at udskifte katastrofetænkning med positiv visualisering, og ikke dvæle ved fortiden. Et af de vigtigste budskaber er, at turde se verden i øjnene og komme ud af sin egen trygge boble, hvilket Audrey gør gennem forholdet til Linus. Kærlighedselementet i bogen centrerer sig både om den første forelskelse, men i lige så høj grad om kærlighed til sin familie og sig selv.

Man kan godt mærke, at bogen er skrevet til et yngre publikum end Kinsellas tidligere bøger. Den er for det meste en god, men til tider middelmådig, læseoplevelse. Kinsellas sædvanlige humor er dog bevaret, og den er skrevet i et let og ungt sprog. Bogen passer til målgruppen og har masser af vigtige budskaber.


Livet består af op og nedture. Hvor kliché det end lyder, så er bogen en skøn og livsbekræftende påmindelse om, at hvis bare man har fantastiske mennesker omkring sig, som man stoler på og føler sig tryg ved, så kan man komme igennem næsten alt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar